Doden Congo bij aanval rebellen

In het oosten van Congo zijn begin deze week bij een aanval door Rwandese rebellen mogelijk ongeveer 45 mensen gedood. Dat heeft een woordvoerder van het Congolese leger gisteren gezegd.

De woordvoerder zei dat een dorp in Zuid-Kivu werd aangevallen omdat rebellen de dorpelingen ervan verdachten banden te hebben met een rivaliserende rebellengroep. Vooral vrouwen en kinderen zijn bij de aanval omgekomen.

Congolese soldaten, die naar het afgelegen gebied waren gestuurd, doodden vier Rwandese rebellen van de FLDR, de grootste rebellengroep die actief is in het oosten van Congo.

In de oostelijke provincie Zuid-Kivu zijn meer dan acht jaar na de oorlog in Congo nog steeds verschillende rebellengroepen actief, ondanks de aanwezigheid van 17.000 VN soldaten en herhaaldelijk optreden van het Congolese leger.

De Rwandese rebellengroep, die de Rwandese regering omver wil werpen, wordt verantwoordelijk gehouden voor wijdverspreide massamoorden en verkrachtingen. In oktober werden tien mensen gedood in Zuid-Kivu. In juni werden 170 vrouwen verkracht in een reeks aanvallen door de rebellen.

Het gebied, dat grenst aan Rwanda en Burundi en zeer afgelegen en moeilijk bereikbaar is, vormt een groot probleem voor de net herkozen president Joseph Kabila. Hij kwam vorige maand opnieuw aan de macht na verkiezingen waarbij volgens waarnemers op grote schaal werd gefraudeerd werd.

Volgens een vorige week gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties komen veel van de wapens van de rebellen van het Congolese leger. De wapens worden meegenomen van het slagveld of komen door illegale wapenhandel bij de rebellen terecht. (Reuters)