Doden bij zelfmoordaanslag in Damascus

Beelden van de Syrische staatstelevisie tonen een beschadigde bus. Screenshot Reuters / Syrische staatstelevisie

Een zelfmoordterrorist heeft zich vandaag in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus opgeblazen. Vermoedelijk was een politiebus het doelwit van de aanslag. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er zeker tien mensen omgekomen, de autoriteiten gaan er echter op basis van menselijke resten die werden gevonden vanuit dat er nog eens vijftien mensen het leven verloren. De staatstelevisie meldde tevens dat er 46 mensen verwondingen opliepen.

De explosie vond plaats op een kruispunt in de wijk Midan, in het centrum van Damascus. Gezien de onrust elders in het land was het gedurende de nu al tien maanden durende opstand in Syrië relatief rustig in Damascus. De stad staat onder strenge controle van veiligheidstroepen.

De laatste twee maanden lijkt het geweld in de hoofdstad echter toe te nemen. Op 23 december werden twee autobommen tot ontploffing gebracht nabij zwaarbewaakte gebouwen van de inlichtingendiensten. Daarbij vielen ten minste 44 doden en raakten 166 mensen gewond. Volgens de staatstelevisie was deze aanslag het werk van Al-Qaida.

De regering beweert al lange tijd dat de onrust in Syrië geen opstand is, maar het werk van terroristen en gewapende buitenlandse bendes. De oppositie heeft hier echter vraagtekens bij gezet. Volgens oppositieleden zit de Syrische regering achter de aanslagen.

De opstand in Syrië krijgt de afgelopen maanden een steeds gewelddadiger karakter. Militairen sluiten zich aan bij de betogers, waardoor de vrees bestaat dat de onrust ontaardt in een burgeroorlog. Kolonel Riad al-Asaad, de leider van de belangrijkste groep overgelopen militairen, het Vrije Syrische Leger, heeft ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de politiebus. Zijn groep heeft ‘niet de ervaring om dergelijke bomaanslagen uit te voeren’, aldus de kolonel.

Bekijk hier de bloedige beelden zoals uitgezonden door de Syrische staatstelevisie.

    • Lex Boon