Die Hoge Raad buigt nu al voor een klein briesje

President Geert Corstens van de Hoge Raad heeft bekendgemaakt waarom een voordracht tot benoeming van advocaat-generaal Diederik Aben tot lid van de Hoge Raad is teruggetrokken: de PVV lust Aben niet. Volgens Corstens is het goed om standvastig te zijn, maar in dit geval kon de tegenstand niet worden overwonnen. Door zijn voordracht door te zetten, zou je „welbewust in het oog van een orkaan stappen”.

Binnen korte tijd is er sprake van mismoedig makende miscalculaties en laffe gedragingen binnen de Hoge Raad. Eerst was er het opzeggen van zijn partijlidmaatschap door raadsheer Ybo Buruma. Hiermee wekte hij de suggestie dat lid zijn van een partij een bovenpartijdig oordeel onmogelijk maakt, maar ook dat het politieke bedrijf per definitie onsmakelijk is. Corstens maakt het nog bonter, door te buigen voor een populistische hetze van de PVV.

De rechter moet Wilders aan het verstand brengen dat rechters een zelfstandige plaats innemen in de rechtsstaat en juist tegen niet-democratische oprispingen de rug recht moeten houden. Ik ga geen historische parallellen trekken, maar hou mijn hart vast als er echt gevaar dreigt voor de rechtsstaat.

J. Th. Degenkamp

Emeritus hoogleraar rechtswetenschap, Rijksuniversiteit Groningen

    • J. Th. Degenkamp