Dictator Pinochet krijgt een vriendelijkere titel

Chilean dictator Augusto Pinochet reviews troops at the Military School in Santiago in this March 10, 1998 file photo. Ex-dictator Pinochet, who ruled Chile from 1973-1990 and spent his old age fighting human rights, fraud and corruption charges, died on Sunday, a week after suffering a heart attack, a military doctor said. REUTERS/Rickey Rogers/Files (CHILE) REUTERS

Was generaal Augosto Pinochet een dictator of slechts de leider van een ‘regime’? In Chili is hierover ruzie ontstaan nadat bleek dat de rechtse regering van president Piñera de titel dictator wil schrappen uit de schoolboekjes. Dit tot woede van de linkse oppositie. De wijziging in de boeken voor basisschoolleerlingen is aangedragen door de Nationale Onderwijsraad. Minister van Onderwijs Harald Beyer heeft het besluit deze week verdedigd. De voormalige president Eduardo Frei (1994-2000) sprak schande van het plan. „De geschiedenis is duidelijk: het was een dictatuur. Punt uit.” Meer dan 3.000 Chilenen zijn verdwenen of vermoord tijdens de heerschappij van Pinochet van 1973 tot 1990. (BBC, AFP)