Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

De sound van 2012 is Michael Kiwanuka

Michael Kiwanuka in zijn videoclip 'Home Again'.

Hij wordt al vergeleken met de Amerikaanse soulzanger Bill Withers. De 24-jarige Michael Kiwanuka is uitgeroepen tot de meest belovende artiest van 2012. Hij voert de Sound of 2012-lijst van de BBC aan, een gezaghebbende lijst die de BBC jaarlijks opstelt.

De lijst is opgesteld op basis van 184 invloedrijke Britse muziekcritici en bloggers die een lijstje maakten met hun drie favoriete nieuwe artiesten. Kiwanuka eindigde voor R&B zanger Frank Ocean, die al samenwerkte met Kanye West en Jay-Z. De New Yorkse rapper Azealia Banks eindigde op de derde plaats. Bekijk hier de volledige top 15.

Winnaar Kiwanuka, afkomstig uit Londen, is beïnvloed door artiesten als Otis Redding, Bob Dylan en Miles Davis. Hij begon als gitarist, maar tekende vorig jaar een contract als zanger bij het Communion label van Mumford and Sons‘ Ben Lovett. Hij speelde al in het voorprogramma tijdens concerten van Adele in Groot-Brittannië. Vorig jaar gaf hij ook al optredens in Nederland, op Into The Great Wide Open en het Songbird Festival.

Beluister Kiwanuka’s EP I’m Getting Ready op Spotify.

Tegenover de BBC reageerde Kiwanuka als volgt op zijn verkiezing tot meest belovende artiest van 2012:

“I never expected to be recognised in this way. It’s a great surprise and it means a lot that people are accepting the music they’ve heard so far, and it will bring the music to many more people, which for any musician is a great privilege.”

En op Twitter:

Twitter avatar michaelkiwanuka Michael Kiwanuka Wowwww! Crazy, sound of 2012!!!!

Het is alweer het tiende jaar dat de BBC een Sound of-lijst uitbrengt. En met een groot deel van de eerdere winnaars - zoals Adele, Mika, Corinne Bailey Rae and Keane - zaten de ‘smaakmakers’ van de Britse muziekwereld behoorlijk goed.

Winnares vorig jaar in Nederland amper bekend

Vorig jaar won zangeres Jessie J. Zij verkocht het afgelopen jaar ruim 800.000 exemplaren van haar album Who You Are, de meest succesvolle debuutplaat van een Britse artiest. In Nederland is ze echter amper bekend. Dat geldt niet voor dubstep producer James Blake, de nummer twee van vorig jaar. Zijn debuutplaat werd in december door Nederlandse popcritici uitgeroepen tot één van de beste albums van 2011.

Dé doorbraakartiest van 2011 stond niet in lijst BBC

Popjournalist Jan Vollaard schreef gisteren in NRC Handelsblad over hoe het de beloftes in de pop van 2011 is vergaan (abonnees kunnen het volledige artikel hier lezen).

Lana Del Rey, dé doorbraakartiest van 2011, stond begin vorig jaar nog niet op de gezaghebbende lijst van nieuwe artiesten die de BBC jaarlijks opstelt. Ze bracht afgelopen najaar één single uit, maar er was een eenvoudige, uit stockmateriaal opgebouwde videoclip voor nodig om Del Rey met Video games tot een spraakmakend artiest te maken. Veelbelovend is ze nog steeds, want haar album Born To Die staat op stapel en bij haar enige Nederlandse optreden in het bovenzaaltje van Paradiso liet ze zien dat ze haar publiek bij de les kan houden.

Bekijk video’s van de artiesten uit de top 5 van de Sound of 2012-lijst:

Nummer 1: Michael Kiwanuka

http://www.youtube.com/watch?v=xTa28a8QKo4

Nummer 2: Frank Ocean

Nummer 3: Azealia Banks

Nummer 4: Skrillex

Nummer 5: Niki & The Dove