De hele nacht zandzakken sjouwen

De boeren in de buurt van het Eemskanaal vochten urenlang tegen het wassende water, maar vanochtend werden ze toch geëvacueerd. „De sloot stroomt over.”

Met warrige haren en rode slaapogen zit Wil Bralds (63) aan een houten tafeltje. Vanochtend werd ze door haar buren gealarmeerd: het hele dorp wordt geëvacueerd. Bralds had alleen tijd om „m’n kop onder de kraan te doen”, medicijnen te pakken en een zwart fleecevest aan te trekken. En nu eet ze haar ontbijt op in een sporthal in het Groningse dorpje Ten Boer. „Ik voel me een beetje lullig”, zegt ze. „Hoe ik deze dag ga doorkomen? Op mijn klapstoeltje, denk ik.”

Zo’n achthonderd inwoners van de Groningse plaatsen Woltersum, Witte Wierum, Ten Boer en Ten Post zijn geëvacueerd. Het besluit werd vannacht om vier uur genomen toen duidelijk werd dat in de dijk aan het Eemskanaal een gat was ontstaan. Er sijpelde water door en volgens de Groningse brandweer was er zelfs een kans dat de dijk zou doorbreken. Uit voorzorg moesten alle bewoners in de omgeving van het kanaal verplicht hun huizen verlaten.

In de sporthal zegt burgemeester André van de Nadort van Ten Boer: „Ik hoop dat wij u voor niets uit uw bed hebben gehaald.” Maar hij wilde „het zekere voor het onzekere” nemen, zegt de burgemeester. Als de dijk het begeeft, staat in één klap het hele gebied onder water. Van de Nadort: „Ik hoop dat u de moed erin kunt houden.”

De moed erin houden is moeilijk voor Dennis Ruben en Thomas Bouwman, twee 18-jarige vrienden. De vader van Bouwman woont tegen de dijk in Woltersum, het kritieke gebied. Ze zijn de hele nacht bezig geweest om de dijk te verstevigen met zandzakken. Pas om vijf uur vanmorgen waren ze klaar. „En toen moesten we alsnog evacueren.” De jongens denken dat het goed mogelijk is dat de boerderij straks onder water staat. „Gisteren merkten we al dat de dijk lekt. De sloot ernaast stroomt zelfs over. We hebben meteen al het vee weggebracht.”

Maar niet iedere boer heeft zijn dieren in veiligheid kunnen brengen. Naast de boerderij waar Bouwman woont, zit een boer met 20.000 kippen. Die heeft de buurman moeten achterlaten, zegt Thomas. „Dus als het fout gaat, is hij meteen alles kwijt.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben twee boeren geweigerd hun dieren achter te laten. Zij blijven op hun boerderij. „Als het mis gaat, is het voor hen run for your life”, aldus de woordvoerder.

De bewoners in de sporthal weten nog niet voor hoe lang ze moeten blijven. Een brandweerwoordvoerder zegt dat de waterstand inmiddels „stabiel” is, maar noemt de situatie „onverminderd risicovol”. De gemeente heeft alvast slaapplaatsen geregeld in de hal. Maar van Ruben en Bouwman hoeft dat niet. „Nee joh, hier gaan we niet slapen.” Ze bellen wel een vriend op. Maar het liefst gaan ze meteen weer naar huis, naar de dijk. Zandzakken leggen.