Dans als ritmische geheimtaal in ernstig 'Lithium'

Lithium door ICK Amsterdam. Gezien 5/1, Amsterdam. Herhalingen t/m 7/1. Inl: www.ickamsterdam.nl.

Met de voorstelling Lithium rondt de Kroatische Andrea Bozic haar tweejarige residentie af bij het internationale choreografiecentrum van Emio Greco en Pieter Scholten, ICK Amsterdam. Zij is daarmee de eerste choreograaf die onder het dak van ICK de kans krijgt om over een langere tijd werk te ontwikkelen. Als tenminste het centrum van Greco en Scholten overeind blijft na de komende bezuinigingsrondes.

Een van de beste kenmerken van Lithium is het consistente karakter. Bozic onderzocht hoe energie, gemoedstoestand en samenleving elkaar beïnvloeden en nam daarbij de manisch-depressieve stoornis als model. In het deel Melancholia is de energie zwak, de bewegingen gefragmenteerd en wordt het minimale contact tussen dansers onderstreept door fysieke scheidslijnen in het decor. Mania is juist een uitbundige groepsdans, waarin de dansers in een ritmische geheimtaal gesticuleren en communiceren, sneller en sneller, synchroon en in een straf ritme.

Lithium, veelgebruikt geneesmiddel bij bipolariteit, brengt de stemmingen in balans. Dat evenwicht wordt door Bozic Melanchomania genoemd en in dit deel krijgt het bewegingsmateriaal een vloeiend karakter, met soms krachtige, dan weer zachtere impulsen. Een videoprojectie zorgt voor Droste-effecten en desoriënterende perspectieven.

Het is wat studieus allemaal, en noviteiten biedt Lithium niet. De nuchtere presentatie van de dansers behoedt het stuk gelukkig voor geslotenheid en overmatige ernst.

    • Francine van der Wiel