China wil keizersnede

In China is het aantal geboortes via een keizersnede drastisch gestegen.

In de Chinese steden komt inmiddels bijna 65 procent van alle kinderen met een keizersnede ter wereld. In de armste gebieden van China, op het platteland, is dit ruim 11 procent. De toename, die „veel hoger is dan medisch noodzakelijk”, komt vooral doordat het aanbod om te bevallen met een keizersnede zo sterk is toegenomen, schrijven Chinese en Britse onderzoekers in het deze week uitgekomen Bulletin of the World Health Organization. China heeft het hoogste percentage keizersnedebevallingen van alle Aziatische landen. De toename is veel groter dan de stijging van inkomen en de verbetering van opleiding, en is ook niet afhankelijk van de ziektekostenverzekering. De onderzoekers denken dat, net zoals in sommige Zuid-Amerikaanse landen, een keizersnede ‘gewoon’ wordt als eenmaal een drempel is gepasseerd. (NRC)