Buien, dus ongelijke omstandigheden op EK

De EK allround in Boedapest wordt dit weekeinde waarschijnlijk geplaagd door regen. De schaatsers rijden in de Hongaarse hoofdstad in de buitenlucht. Zowel voor morgen, wanneer de mannen van start gaan, als voor zondag verwachten verschillende weerstations neerslag van betekenis.

Vandaag, als alleen de vrouwen twee afstanden rijden, zou het waarschijnlijk droog blijven in Boedapest. Wel zou het hard gaan waaien. Zondag staan zowel bij de mannen als de vrouwen de langste afstanden gepland. Dan zouden regenbuien voor ongelijke omstandigheden kunnen zorgen.

Morgen gaat het volgens de weerstations in de loop van de middag regenen. Het programma begint dan vroeg, maar de vijf kilometer voor de mannen begint pas tegen tweeën, wanneer regen is voorspeld.

Zondag is de warmste wedstrijddag van de EK met een middagtemperatuur van rond de vijf graden. Behalve met regen krijgen de schaatsers dan ook te maken met harde windvlagen.

De EK allround worden voor het tweede opeenvolgende jaar in de buitenlucht verreden. Vorig jaar won de Rus Ivan Skobrev de titel bij de mannen in het Italiaanse Collalbo.

De titelverdediger heeft nu afgezegd, officieel wegens een schouderblessure. Skobrev had eerder aangegeven weinig trek te hebben in een EK op een buitenbaan. Volgende maand verdedigt hij zijn wereldtitel op een indoorbaan in thuishaven Moskou.

Bij de loting voor de drie kilometer is Ireen Wüst vanavond gekoppeld aan de Russin Olga Graf. De Nederlandse titelfavoriet rijdt in het tiende paar. Titelhoudster Martina Sablikova rijdt in de twaalfde rit tegen de Nederlandse Annouk van der Weijden. De Tsjechische kan zich dus richten op de tijd van Wüst.

De 500 meter bij de vrouwen is vanmiddag om vier uur van start gegaan.