Benzine zal alleen maar steeds duurder worden

Dat voorspelt Erik de Vries, directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel. Volgens hem neemt de wereldwijde vraag naar benzine toe.

Het is een kwestie van tijd voordat de recordprijzen voor benzine worden gebroken. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 zit nu met 1,722 euro nog maar 3,5 cent onder het record van april vorig jaar. Diesel kost nu 1,441 euro, nog maar 1,6 cent onder de piek die in november werd bereikt.

Benzine wordt nooit meer goedkoop, voorspelde directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel (NOVE) Erik de Vries gisteren. Hij wees erop dat de wereldwijde vraag naar benzine en diesel sterk toeneemt, onder meer door de hoge economische groei in landen als China, India en Brazilië.

Als de prijs nog eens daalt zal dat volgens hem hooguit tijdelijk zijn, aldus de directeur van NOVE dat vooral de prijsvechters vertegenwoordigt. „Het zou mij niets verbazen als voor volgende zomer een nieuw record wordt bereikt.”

Sinds vorige week stijgen de prijzen weer. Dit wordt versterkt door de jaarlijkse accijnsverhoging die per 1 januari is doorgevoerd. In november reageerde Maxime Verhagen op vragen van de PVV over de hoge brandstofprijzen. Verhagen zei toen dat de de benzineprijs niet kunstmatig hoog wordt gehouden.

Ook het gegeven dat de waarde van de euro is gedaald speelt mee. Daarnaast dreigt Iran de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke olietransportroute, waardoor een hogere prijs voor de ruwe olie moet worden neergeteld. De brandstofprijs is echter niet alleen meer afhankelijk van de prijs van ruwe olie.

Op de markt wordt nu veel gespeculeerd met brandstof, wat ook voor prijsschommelingen zorgt, voegt NOVE-directeur De Vries daar nog aan toe. Daarnaast zijn er andere factoren zoals schepen die steeds vaker op diesel varen. (NRC)