Benoeming legt politiek kat-en-muisspel VS bloot

De Amerikaanse Republikeinen zijn woedend dat president Obama in het kerstreces een soort ombudsman heeft benoemd voor consumenten die financiële producten kopen.

Republikeinen zeggen woedend dat de benoeming illegaal is omdat die gebeurde tijdens het kerstreces van de Senaat.

Obama zei woensdag in een toelichting op de benoeming dat deze niet langer kon worden uitgesteld: „Elke dag dat we hadden gewacht waren miljoenen Amerikanen onbeschermd.”

Obama benoemde Richard Cordray tot directeur van het Bureau voor de financiële bescherming van de consument. Corday moet schuldeisers en de verstrekkers van leningen in de gaten houden.

De benoeming werd in de Senaat al maanden tegengehouden omdat Republikeinen vinden dat de instantie te machtig is en te weinig verantwoording moet afleggen. De Republikeinse Senator Mitch McConell noemde de benoeming woensdag „een arrogante omzeiling van het Amerikaanse volk”. Verschillende bedrijven hebben de Senaat opgeroepen de benoeming aan te vechten.

De Amerikaanse grondwet geeft de president de macht om ook in het reces benoemingen te doen. De Senaat hield tijdens het reces af en toe ‘pro forma’ sessies, waarin niets werd besproken, maar waardoor de Senaat officieel nog in sessie was. Zo wilden ze voorkomen dat benoemingen werden gedaan.

Obama houdt de financiële sector deels verantwoordelijk voor het „ondermijnen van de Amerikaanse economie” door hun winstbejag.

Cordray’s benoeming werd een dag na de eerste ronde in de Republikeinse voorverkiezingen bekendgemaakt. Die timing laat volgens analytici zien dat Obama’s campagne voor de presidentsverkiezingen in 2012 al op gang komt. Veel Amerikanen kritiseren Obama om zijn economische beleid. (AP)