Belgische Lente?

België: zorgenkindje aan de zuidgrens. Ned. 2, 21.20 uur.

Moet Nederland zich zorgen maken over België? Het land is een belangrijke handelspartner en als het uiteenvalt heeft dat voor Nederland gevolgen. Maar kom met zo’n vraag niet aan bij de alom gerespecteerde veteraan Louis Tobback, oud-minister en nog altijd burgemeester van Leuven. „Dat is een provocatie”, zegt hij. Om eraan toe te voegen dat de nieuwe regering van premier Di Rupo veel stabieler is dan het kabinet-Rutte, dat overeind wordt gehouden door „avonturier” Wilders. Het is een leuk moment in de eerste uitzending van KRO Reporter in 2012.

Het onderzoeksprogramma stelt de vraag of we dit jaar een ‘Belgische Lente’ gaan beleven. Een verwijzing naar de burgerbeweging die met de ‘Shame-betoging’ in Brussel 40.000 mensen op de been bracht uit protest tegen de eindeloze regeringsformatie. KRO Reporter toont actrice Franceska Vanthielen, voortrekker van de burgerbeweging, die zegt dat de politici „wel wat meer lef mogen hebben”.

Reden genoeg om die politici hard aan te pakken. Maar dat komt in de uitzending, waarin geen Franstaligen aan het woord komen, niet helemaal uit de verf. Ook al omdat de Vlaamse nationalist Bart de Wever (die splitsing van België wil) zich niet durfde laten interviewen. Het minste wat KRO Reporter had kunnen doen was De Wever met de camera overvallen. Daar hadden de Belgen van opgekeken: politicus De Wever die wegloopt voor een Nederlandse tv-camera.

Hans Buddingh’

    • Hans Buddingh'