Belgische Lente ?

Protesters carry placards as they march through central Brussels December 2, 2011. Tens of thousands of public and private sector workers, employees and trade union members protested over austerity measures to be taken by the new government which will soon be in place more than 500 days after the country's general elections. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: CIVIL UNREST BUSINESS POLITICS) REUTERS

Moet Nederland zich zorgen maken over België? Het land is een belangrijke handelspartner en als het uiteenvalt heeft dat voor Nederland gevolgen. Maar kom met zo’n vraag niet aan bij Louis Tobback, oud-minister en nog altijd burgemeester van Leuven. „Dat is een provocatie”, zegt hij. Om eraan toe te voegen dat de nieuwe regering van premier Di Rupo veel stabieler is dan het kabinet-Rutte, dat overeind wordt gehouden door „avonturier” Wilders. Het is een leuk moment in de eerste uitzending van KRO Reporter in het nieuwe jaar.

Het programma stelt de vraag of we dit jaar een ‘Belgische Lente’ gaan beleven. Een verwijzing naar de burgerbeweging die met de ‘Shame-betoging’ in Brussel 40.000 mensen op de been bracht uit protest tegen de eindeloze regeringsformatie. KRO Reporter toont actrice Franceska Vanthielen, voortrekker van de burgerbeweging, die zegt dat de politici „wel wat meer lef mogen hebben”.

Reden genoeg om die politici hard aan te pakken. Maar dat komt in de uitzending niet helemaal uit de verf. Ook al omdat de Vlaamse nationalist Bart de Wever (die splitsing van België wil) zich niet durfde laten interviewen. Het minste wat KRO Reporter had kunnen doen was De Wever met de camera overvallen. Daar hadden de Belgen van opgekeken: politicus De Wever die wegloopt voor een Nederlandse tv-camera.

Hans Buddingh’

    • Hans Buddingh'