Ajax: wel vrouwen en kinderen

Ajax heeft voorgesteld aan de KNVB om bij het bekerduel met AZ vrouwen en kinderen toe te laten.

Misschien klinkt het supportersgezang in de Arena op 19 januari enkele octaven hoger dan anders. Want de KNVB heeft positief gereageerd op een voorstel van Ajax om vrouwen en kinderen – gratis – toe te laten bij de eigenlijk besloten replay van de bekerwedstrijd tegen AZ. De KNVB wil eerst van Ajax horen hoe het de kaarten wil verdelen voordat een definitieve beslissing wordt genomen. Eind vorige maand stond de KNVB nog afwijzend tegenover het idee.

De bekerwedstrijd werd op 21 december na 38 minuten gestaakt bij een 1-0 voorsprong voor Ajax, toen een dronken supporter het veld op kwam en AZ-keeper Esteban belaagde. AZ weigerde daarna verder te spelen omdat de spelers zich niet meer veilig voelden. De KNVB bepaalde dat het duel wordt overgespeeld zonder publiek. Maar de bond staat niet onwelwillend tegenover het idee van Ajax om wel vrouwen en kinderen als toeschouwers toe laten.

Ajax heeft zich mede laten inspireren door een voetbalregel in Turkije. Nadat fans vorig najaar een vriendschappelijke wedstrijd van Fenerbahçe hadden verstoord, werd bepaald dat jongens boven de 12 jaar en volwassen mannen niet welkom waren bij de volgende thuiswedstrijd. De test beviel de Turkse bond zo goed dat de straf nu regel is. (NRC)