337 donaties voor site Hard//hoofd

Dankzij crowdfunding heeft het onlinetijdschrift over kunst en journalistiek Hard//Hoofd 30.000 euro opgehaald. Crowdfunding is het financieel mogelijk maken van veel projecten via donaties. Op de website Voordekunst.nl kunnen mensen en bedrijven geld doneren aan verschillende kunstprojecten. Hard//Hoofd bestaat tweeënhalf jaar. Er werken ongeveer vijftig mensen aan mee, met een vaste kern van twintig mensen. Dankzij de 337 donaties kan Hard//Hoofd aan de slag met de inhoud en het uiterlijk van het tijdschrift.

„Maar het belangrijkste is dat we nu een eigen verdienmodel gaan maken, zodat we donaties niet meer nodig hebben”, zegt hoofdredacteur Rutger Lemm, tevens freelancer voor nrc.next. De makers van het tijdschrift zullen daarvoor hun creatief talent commercieel gaan aanbieden. „We hebben onder anderen schrijvers, filmmakers en feestorganisatoren. Met hun talent kunnen we geld verdienden voor het tijdschrift.”

Volgens Lemm was dit niet eerder mogelijk. „We zijn in die tweeënhalf jaar zo gegroeid dat de financiële ontwikkeling een beetje achterbleef. We deden het vooral voor ons plezier. Met de donaties willen we zorgen dat we in de toekomst geen donaties meer nodig hebben.

Daarnaast wil Lemm meer journalistieke artikelen in het tijdschrift. „We hebben nu vooral artikelen die je op de zolderkamer kan maken. We willen meer reportages en meer portretten maken. Ook kunnen we nu mensen meer tijd gunnen voor het maken van een artikel.” Verder gaat Hard//Hoofd meer feesten en inhoudelijke avonden organiseren.

De website Voordekunst.nl haalde vorig jaar via crowdfunding in totaal 450.000 euro op voor 45 kunstprojecten.

    • Diederik Huffels