Zuid-Holland kampt met wateroverlast, balgstuw bij Kampen opgeblazen

Wateroverlast bij Scharsterbrug bij het Tjeukemeer tussen Lemmer en Joure. Weilanden lopen onder. Medewerkers van Wetterskip Fryslan proberen de dijkjes te verhogen. Foto Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Hoek van Holland heeft met 2,30 m boven NAP het hoogste waterpeil van vandaag achter de rug, maar Rotterdam maakt zich op voor een piek van 2,48 m. Het is vooralsnog niet nodig de Maeslantkering dicht te gooien. Ondertussen blijft de situatie in het Groningse Tolbert kritiek.

In Dordrecht liep het water aan het begin van de middag al over de kade. De NOS meldt in haar liveblog dat er vierduizend zandzakken zijn uitgedeeld en enkele panden al onder water staan.

Uit vrees voor wateroverlast zijn de kades in Hoek van Holland, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis afgesloten. In Rotterdam, waar de haven ook last ondervindt van de hoge waterstand, worden kades op het Noordereiland, het eiland midden in de Maas voor de Erasmusbrug in de gaten gehouden.

Vanwege de extreme omstandigheden heeft het waterschap Groot Salland de grootste balgstuw ter wereld in werking gesteld. Die moet de plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle beschermen tegen het water. De enorme opblaasbare dam van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht.

Hoge golven, opspattend water, en stuifzand aan de kust bij IJmuiden:

De storm in het noorden van het land houdt in ieder geval tot een uur of drie vanmiddag aan, na middernacht neemt de wind af. Al de hele ochtend is de wateroverlast groot. Het KNMI stelde de code voor extreem weer al bij; alleen voor Noord-Holland, Groningen en Friesland geldt nog code oranje. Zeeland en Zuid-Holland zijn afgewaardeerd naar code geel.

De gemeente Leek in Groningen heeft een noodverordening afgekondigd voor de Tolberterpettenpolder, die vroeg vanochted al geëvacueerd werd. NOS-verslaggever Pauline Broekema over de wateroverlast in Noord-Nederland: