Zeker 29 doden na bomexplosies Bagdad

Foto AFP / Ahmad Al Rubaye

In een serie bomexplosies in de shi’itische wijken van Bagdad zijn vandaag zeker 29 doden gevallen. Daarnaast raakten tientallen mensen gewond, zo meldt AFP.

De eerste twee bommen gingen vanochtend af in auto’s in het district Kadhimiyah. Deze kostten aan twaalf mensen het leven en verwondden 35 omstanders. Hierop volgde een dubbele explosie vlakbij een ziekenhuis van Sadr City, waarbij eveneens twaalf mensen omkwamen en 22 mensen gewond raakten.

Vanmiddag ontplofte opnieuw een bom in het zuiden van Irak waarbij vijf shi’itische pelgrims omkwamen. Volgens persbureau AP gebeurde dit bij een checkpoint van de Iraakse politie op een afstand van 300 kilometer van Bagdad. Shi’itische pelgrims zijn, net als de Iraakse politie, dikwijls doelwit van aanslagen door sunnitische extremisten.

Zwaarste aanslagen sinds vertrek van Amerikaanse troepen

Het gaat om de zwaarste aanslagen sinds een serie explosies van 22 december waarbij ook tientallen doden vielen. De Iraakse autoriteiten spraken toen van ten minste twaalf bomexplosies op negen verschillende plekken in de stad die aan 57 mensen het leven kostten. Er zouden toen 179 gewonden zijn gevallen.

Sinds het vertrek van het Amerikaanse leger vorige maand neemt het geweld in Irak sterk toe. Na een missie van bijna negen jaar hebben de laatste Amerikaanse soldaten Irak op 18 december verlaten.

In het hele land groeit sindsdien de spanning tussen shi’iten en soennieten. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben al opgeroepen tot kalmte en vragen om een dialoog tussen de verschillende politieke formaties. De shi’itische gemeenschap was begin december, nog voor het vertrek van de Amerikaanse troepen, doelwit van een bomaanslag waarbij 80 dodelijke slachtoffers te betreuren waren.

    • Annemarie Coevert