Wulff: telefoontje naar Bild was een grote fout

President Christian Wulff heeft excuus aangeboden voor zijn poging om een negatief verhaal uit de krant Bild te houden. De kritiek is daarmee niet verstomd.

Met een tv-interview heeft de in opspraak geraakte president van Duitsland, Christian Wulff, gisteren geprobeerd schoon schip te maken. Maar vandaag zijn alweer nieuwe vragen gerezen over zijn gedrag in een affaire met een privékrediet. Wulffs persoon en ambt zijn beschadigd, daaraan heeft zijn televisieoptreden niets veranderd. De politiek lijkt voorlopig echter genoegen te nemen met zijn verklaringen.

Het staatshoofd moest iets van zich laten horen. De druk was zo hoog opgelopen, dat hij gisteren weinig anders kon dan een persconferentie of een interview geven. Hij koos voor het laatste. De twee publieke omroepen ARD en ZDF werden uitverkoren voor een gesprek waarin alle mogelijke vragen mochten worden gesteld. Het interview werd om 17.15 uur opgenomen en om 20.15 uur, na het avondjournaal, uitgezonden. Het duurde 21 minuten.

Wulff wordt ervan beschuldigd als premier van Nedersaksen een lening tegen een gunstige rente van een bevriend ondernemersechtpaar te hebben aangenomen. Ook zou hij zich gratis vakantiewoningen door zakenvrienden hebben laten aanbieden. Deze week werd bovendien bekend dat Wulff het populaire ochtendblad Bild, dat als eerste over zijn kredietaffaire wilde publiceren, onder druk probeerde te zetten om publicatie te verhinderen.

Dat laatste wordt hoog opgenomen. Wulff zou als staatshoofd onzorgvuldig met de persvrijheid zijn omgegaan. Hij zei daarover: „Het telefoontje naar de hoofdredacteur van Bild was een grote fout. Dat spijt me en ik bied mijn verontschuldigingen daarvoor aan. […] Ik moet mijn relatie met de media herzien. Ze spelen een belangrijke rol in een democratie. Ik heb niet geprobeerd publicatie te verhinderen; ik heb gevraagd om de berichtgeving een dag op te houden.” Zodat, aldus Wulff, belangrijke door hem verschafte details nog konden worden vermeld.

De hoofdredactie van Bild ziet dat heel anders. Volgens adjunct-hoofdredacteur Nikolaus Blome was het presidentiële telefoontje „overduidelijk bedoeld om berichtgeving tegen te gaan”. Hij noemt het bericht dat Wulff insprak op de mobiele telefoon van hoofdredacteur Kai Diekmann „een grote stommiteit”.

Wulff bestreed gisteren met kracht dat hij met het aannemen van het voordelige krediet en de gratis vakantiewoningen van bevriende ondernemers onwettig heeft gehandeld. „Als men als minister-president geen vrienden meer mag hebben, zou dat ons land in negatieve zin veranderen. Als vrienden bij mij overnachten, vraag ik ook geen rekening voor het beddengoed.”

Wulff is niet van plan af te treden. „Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ik zou graag na vijf jaar de balans willen opmaken dat ik een goede, succesvolle president ben geweest. […] Ik maak een leerproces door. Van premier ben ik heel snel staatshoofd geworden, zonder wachttijd.”

De commentaren vandaag op het interview zijn vernietigend. In Bild schrijft Ulrich Becker dat Wulff zijn kans heeft gemist om werkelijk een streep onder de affaire te zetten. Spiegel Online schrijft: „In plaats van opheldering te verschaffen, simuleert Wulff openheid, eerlijkheid en transparantie. Dat is niet eens staatstoneel, dat is Osnabrücker poppentheater.”

Belangrijker voor Wulff zijn de maatschappelijke en politieke reacties. Wulffs partij, de CDU, reageert opgelucht. „De president zal met dit optreden het vertrouwen van de bevolking herwinnen.” De andere partijen zijn kritischer. „Dit zal de discussie over Wulff en zijn ambt niet beëindigen. Hij is geen slachtoffer van een mediacampagne, maar moet problemen bestrijden waarvoor hijzelf verantwoordelijk is”, aldus de SPD. Uit een opiniepeiling blijkt dat nog maar 47 procent van de Duitsers vindt dat Wulff kan aanblijven.

    • Joost van der Vaart