Wind neemt af, maar water blijft in delen van Nederland stijgen

Caption: Farm land is inundated by flood water around the village of Boerakker, rear, northern Netherlands, Thursday Jan. 5, 2012. Farmers were told Thursday to evacuate a village in the Netherlands' low-lying north after days of driving rain and strong winds sparked fears of a dike breach. Authorities also cordoned off river banks in some areas of the densely populated south, distributing sandbags in flood-prone regions as the Netherlands resumed its never-ending battle to stay dry. A quarter of the country of nearly 17 million people lies below sea level and 55 percent is considered vulnerable to flooding, according to the nation's Environmental Assessment Agency. (AP Photo/Peter Dejong) Overstroming bij Boerakker in het noorden van het land. Foto AP / Peter de Jong

Ook vannacht krijgt Nederland te maken met harde windstoten, regen en onweer. Vooral de kustgebieden zullen het moeten ontgelden. Dat melden WeerOnline en het KNMI. Maar het lijkt erop dat het ergste weer achter de rug is, al blijft in sommige delen van Nederland het waterpeil stijgen.

De NOS meldt in haar liveblog dat het waterschap Friesland de extra bewaking van de zeedijken heeft stopgezet omdat het water in de Waddenzee langzaam aan zakt vanwege de afnemende wind. Desondanks brak eerder vanavond in het binnenland van de provincie een dijk door in Grou. Daar werden de inwoners en het vee geëvacueerd.

Sluizen Lauwersmeer tot zaterdag dicht

Ook waren vanavond militairen nog bezig om de nooddijk bij het Lauwersmeer te verlengen om ervoor te zorgen dat hun kazerne niet onderliep. Volgens de NOS worden de sluizen van het meer naar de Waddenzee op zijn vroegst pas in het weekend geopend, omdat het peil van de zee nog altijd te hoog is.

Eerder vandaag leek er een dijkdoorbraak plaats te vinden bij de Tolberterpettenpolder in de Groningse gemeente Leek. Maar na onderzoek van de veiligheidsregio Groningen bleek de kans daarop later in de middag kleiner te zijn geworden, al blijft een evacuatie-advies van kracht.

Groninger Museum sluit vanwege waterstand

Vanavond moest het Groninger Museum de tentoonstellingen over modeontwerper Azzedine Alaïa en kunstenaar Jan Altink afbreken en de deuren in ieder geval tot het weekend sluiten vanwege het stijgende water.

Rijkswaterstaat bracht vandaag vier noodpompen naar Groningen en Friesland om te helpen in de strijd tegen het water. Met de pompen moet overtollig water van het land worden weggepompt. Rijkswaterstaat schiet met de pompen het waterschap Noorderzijlvest te hulp. De pompinstallaties zijn met vier vrachtwagens naar Leek gereden, Waar en voor hoelang ze worden ingezet wordt nog bekeken, meldt persbureau Novum.

Voorzorgsmaatregelen Limburg tegen stijgend waterpeil Maas

Niet alleen het noorden ondervond overlast door het extreme noodweer dat vandaag het land teisterde, ook in het zuiden worstelde men met stijgende waterstanden. In steden rond de Maas in Limburg nam het waterschap Roer en Overmaas vanavond voorzorgsmaatregelen door over te gaan tot het plaatsen van waterpompen.

Verzekeraar Interpolis liet vanmiddag al weten voor miljoenen aan schadeclaims te hebben ontvangen.

Doden in buitenland door noodweer

Andere landen in Europa hadden ook te maken met extreem weer. In onder andere België en Duitsland vielen doden.

    • Hans Klis