Wijffels op zoek naar geld voor Helianthos

Voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels is bereid een uiterste poging te doen om het zonnecellenbedrijf Helianthos in Arnhem voor liquidatie te behoeden.

Het moederbedrijf van Helian-thos, energieconcern Nuon, staat welwillend tegenover het initiatief. „Als ze met een goed financieel plan komen, zullen we het serieus bekijken”, aldus de Nuon-woordvoerder.

Wijffels heeft toegezegd „een dialoog met investeerders te faciliteren”. Hij is benaderd door een groep burgers die Helianthos wil redden. In de groep zitten wetenschappers en zakenmensen die toekomst zien voor het bedrijf dat een methode heeft ontwikkeld waarmee flexibele zonnecellen kunnen worden geproduceerd.

Nuon, onderdeel van het Zweedse Vattenfall, stak zelf sinds 2006 ruim 85 miljoen euro in Helianthos. In 2009 werd in Arnhem een proeffabriek geopend. Ook de provincie Gelderland en de rijksoverheid droegen met subsidies bij.

Een jaar later kondigde Nuon aan op zoek te gaan naar een kapitaalkrachtige partner die wilde investeren in grootschalige productie van de zonnecelfolie. Met tien potentiële investeerders zou het tot serieuze gesprekken zijn gekomen, maar afgelopen najaar meldde Nuon dat deze op niets waren uitgelopen en dat Helianthos zou worden opgedoekt.

De initiatiefgroep van burgers die Helianthos aan nieuwe geldschieters wil helpen, wordt aangevoerd door de wetenschapper Matthijs Hisschemöller (Vrije Universiteit) en de zakenman Guus Jansen (Caneval Ventures). De groep heeft een nieuw businessplan voor Helianthos gemaakt en Nuon op de hoogte gesteld van de actie van Wijffels.