Wie is de mol? nu ook voor de snel verveelde kijker

Vanavond begint het twaalfde seizoen van Wie is de mol? Kijkers kunnen nu samen speculeren wie de saboteur is via een ‘tweede scherm’.

Musicalacteur William Spaaij is het eerste te zien in de reclamepromo, dus is hij de mol.

Vanavond begint het twaalfde seizoen Wie is de mol?, en het speculeren over wie de saboteur kan zijn is al begonnen op het internetforum. In het programma moeten tien bekende Nederlanders samenwerken tijdens verschillende opdrachten. Eén van hen is de saboteur. Voor de deelnemers is het zaak om te achterhalen wie de mol is. Dit seizoen speelt het zich af in IJsland.

Het programma, geproduceerd door IDTV en uitgezonden door de AVRO, introduceert dit jaar het gebruik van het zogenoemde tweede scherm. Kijkers krijgen tijdens de uitzending via hun tablet, laptop of smartphone extra informatie. Maar vooral kunnen zij hun vermoedens delen over wie de mol is.

Het is een relatief nieuw fenomeen op de televisie: kijkers die tegelijkertijd hun tablet of laptop op schoot hebben. Eerder experimenteerde de NOS en de VPRO al met de mogelijkheden van het tweede scherm. „De kunst is om een toegevoegde waarde te bieden zonder dat de kijker afgeleid wordt”, zegt Kees Schouten, hoofdredacteur nieuwe mediaproducties bij de AVRO.

De AVRO zal het tweede scherm bij meer programma’s gaan gebruiken, maar volgens Schouten is het niet voor alle kijkers. „Dit is vooral voor de snel verveelde kijker.”

De VPRO introduceerde het tweede scherm vorig jaar bij Zomergasten. Erik van Heeswijk, hoofdredacteur van VPRO digitaal: „Zo bundelden we de reacties op de sociale media. Daarnaast konden we met het tweede scherm een slag dieper gaan door extra informatie over de gast en de filmpjes te geven.” Tijdens Zomergasten maakte 3 procent van de kijkers gebruik van het tweede scherm. „Het tweede scherm is het antwoord van de omroepen op de multitaskers. Heeft dit de toekomst? Het gebruik zal niet snel naar de vijftig procent gaan, maar ik denk dat dit zeker meer gebruikt gaat worden.”

Wie is de Mol? (AVRO)Ned. 1, 20.30-21.40 uur

    • Diederik Huffels