Wie is de aller-slechtse mum?

The Alarcon Family

World’s Worst Mum. Animal Planet/TLC, 22.00-23.00

Iedereen heeft heimelijke genoegens, guilty pleasures zoals de Engelsen dat mooi noemen. Ik kijk graag naar Eerste Hulp Bij Opvoeden. Niet om iets op te steken van de opvoedkundige technieken van supernanny Jo Frost (ik ken geen enkele kleuter die twintig keer in de hoek gaat staan) maar om me beter te voelen. Om te weten dat er kinderen zijn die zich slechter gedragen dan de mijne en dat er moeders zijn die dat slechter aanpakken dan ik. Dus toen ik las over World’s Worst Mum, verheugde ik me op het volgende rondje feelgood television. Leonore Skenazy is de World’s Worst Mum en haar verhaal is bijzonder. Ze werd verguisd omdat ze haar negenjarige zoontje met de metro door New York liet reizen. Alleen. Het geval werd een heus voorval, met voor- en tegenstanders.

En nu is World’s Worst Mum op tournee en leert andere moeders hoe ze hun kinderen moeten loslaten. Dat leidt tot bizarre, hilarische taferelen in aflevering één, waar moeder Polina haar tienjarige zoon Sammy niet met mes en vork laat eten, want dan snijdt hij misschien zijn vinger af. En Sam? „Ik wil het zelluf doen”, zegt hij. Maar om hem dan meteen twee joekels van professionele keukenmessen in zijn handen te duwen, is misschien wat overdreven. Polina raakt ervan in de stress – en dat lijkt stiekempjes de bedoeling van het programma. Ook de betweterigheid van Skenazy is contraproductief. Dat neemt niet weg dat het feel good television is. Geloof me, er zijn altijd moeders die het slechter doen dan jij.

    • Yaël Vinckx