Video: vissen onder het ijs van een meer in Finland

Het zijn beelden die lijken te spotten met elke natuurwet. Drie Finnen kruipen onder het ijs van het meer Saarijärvi in Vaala. Wat zij laten zien lijkt maar moeilijk te bevatten.

Voor u verder leest, is het bekijken van het filmpje ten zeerste aanbevolen. Probeer maar eens te begrijpen wat u ziet. Deze duikers krijgen het voor elkaar om te lopen over de ‘bevroren bodem’ van Saarijärvi. En ze lijken ertoe in staat water uit een emmer in een kruiwagen te ‘gieten’.

Aan het eind van het filmpje wordt een en ander (enigszins) duidelijk. De beelden onder het ijs zijn ondersteboven opgenomen. De duikers lopen niet op de bodem van het meer, maar op de ijslaag die bovenop Saarijärvi ligt. De kruiwagen stijgt niet op naar de oppervlakte, maar daalt juist naar de eigenlijke meerbodem. De luchtbellen van de zuurstof die de Finnen gebruiken lichtten al een tipje van de sluier op.

Hoe kregen ze het voor elkaar. naar het schijnt zijn zogenoemde dry suits gebruikt. Tussen het pak en de huid wordt lucht geplaatst. Dit creëert het drijvend vermogen van de duikers en drukt ze tegen de ijslaag aan. En het water dat ze uit de emmer gieten? Lucht.