Video: antiek stoomgemaal gaat miljoenen liters water te lijf

Het Woudagemaal is het oudste nog werkende stoomgemaal van Nederland en wordt alleen nog gebruikt in “penibele situaties”. Daar mogen we vandaag absoluut van spreken in Friesland. In volle glorie pompt het gemaal al dagen miljoenen liters water weg.

De waterstand van de “Frieze boezem”, oftewel het gehele Frieze kanalenstelsel is extreem hoog door het noodweer van de laatste dagen. Zonder gebruik van het Woudagemaal loopt het over de waterkant, met alle desastreuze gevolgen van dien. Het gemaal pompt per minuut vier en een half miljoen liter water weg, wat dagelijks een hoeveelheid van 6 miljoen kubieke meter water betekent, en vormt een ware attractie voor de Friezen, zo was gisteravond in Nieuwsuur te zien:

Het KNMI waarschuwt al de hele dag voor extreem weer, in de noordelijke provincies geldt een code oranje. Bij sommige waterschappen draaien de zandzakmachines op volle toeren, en Groningse dijken, waar sinds vanochtend een doorbraak dreigt, worden al sinds gisteren opgehoogd. Mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert zijn donderdagochtend geëvacueerd vanwege de dreigende doorbraak.

Het Groninger Museum is vanochtend gewoon opengegaan, terwijl het water zo’n tien centimeter onder de ramen staat. Als dit nog twee centimeter stijgt worden de lager gelegen expositiezalen uit voorzorg ontruimd. Dan komen de kunstwerken in de Gouden Toren van het museum terecht.

In de strijd tegen de hoge waterstand komen op dit moment er drie enorme ‘ballonnen’ omhoog in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water. Vanwege de extreme omstandigheden heeft het waterschap Groot Salland de grootste balgstuw ter wereld in werking gesteld. Die moet de plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Zwolle moet beschermen tegen het water. De enorme opblaasbare dam van ruim 250 meter lengte en 10 meter doorsnee blaast zichzelf op met water en lucht als het waterpeil binnen een uur vijftig centimeter stijgt en er een stroming staat die het westen van Overijssel bedreigt, zo meldt de Volkskrant. Aan het begin van de middag had de wind uit het noordwesten een kracht van 9 en werd de balgstuw aan het werk gezet. De werking van het abstracte instrument wordt hieronder gevisualiseerd.

    • Annemarie Coevert