Uitgelicht

Films

The Princess Diaries (Garry Marshall, 2001, VS). Ouderwetse, naïeve formulefilm van de regisseur van Pretty Woman. 15-Jarige Amerikaanse tiener (Anne Hathaway) blijkt de troonsopvolger te zijn van de kleine Europese monarchie Genovia (ligt tussen Frankrijk en Spanje). Koningin Julie Andrews verzorgt haar opleiding. Net5, 20.30-22.50u.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997, VS). Eerste productie van Spielbergs Hollywoodstudio DreamWorks voldoet aan alle eisen van een dure actiefilm en tracht tegelijkertijd genuanceerd recht te doen aan de gecompliceerde politieke en sociale werkelijkheid van Oost-Europa na de Koude Oorlog. Scheikundige Nicole Kidman en hoge militair George Clooney moeten verhinderen dat een Rus kernwapens verkoopt aan Iran en Bosnië. Veronica, 20.30-23.00u.

Under the Tuscan Sun (Audrey Wells, 2003, VS/Italië). Verfilming van bestseller van Frances Mayes werd een bitterzoete romance vol clichés over een gescheiden Amerikaanse (Diane Lane) die zich in Toscane over een vervallen villa ontfermt. BBC1, 0.05-1.50u.

Dunya & Desie (Dana Nechustan, 2008, Nederland/België). Regisseuse Nechustan en schrijver Robert Alberdingk Thijm herintroduceren hun pubervriendinnen uit de tv-serie op het moment dat de twee bijna jonge vrouwen zijn geworden. De Marokkaanse Dunya (Maryam Hassouni) zit in de collegebanken en de hoogblonde Desie (Eva van de Wijdeven) zit op de voorbank van een te krap lesautootje te foezelen met haar rij instructeur. Een feel good movie. Morgen, Ned.3, 9.00-10.30u.

Informatief

Frozen planet. Zevendelige BBC-documentaireserie over de poolgebieden. In aflevering vijf wordt de winter behandeld. Geen grotere test voor het wildleven dan de poolwinter: maar weinig soorten kunnen overleven bij temperaturen van soms -70 graden Celsius en regelmatige stormwinden van 200 km per uur. Veel dieren trekken dan ook weg. Presentatie: Richard Attenborough. Canvas, 20.40-21.30u.

3Doc: De burn-out industrie. Waarom werken mensen zo hard dat ze uiteindelijk ziek worden? Deze documentaire volgt enkele jonge mensen die tegen de klippen op werken en dan op een dag helemaal niets meer kunnen. Opgebrand... en dan? Je kunt pillen gaan slikken, een levenscoach zoeken of zes weken onderduiken in een chique kliniek in de hoop weer vat te krijgen op de doodgewone dingen. Sinds wanneer komen mensen pas tot zichzelf na een echt heftige inzinking en hebben ze hulp van buitenaf nodig om weer te kunnen functioneren in deze maatschappij? Een film over de zin en de onzin van burn-out en de groeiende industrie rondom deze ziekte. Ned.3 21.35-22.30u.

Nieuwsuur extra. Een extra uitzending van Nieuwsuur. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gaat vanuit ‘zijn’ Bank in Amsterdam uitgebreid in op de toekomst van de euro. Is er, tien jaar na de invoering van de euro, nog toekomst voor de Europese munt? Presentatie: Twan Huys. Ned.2, 22.45-23.40u.

Pearl Jam 20. Amerikaanse documentaire uit 2011 van Oscarwinnaar en voormalig Rolling Stone-journalist Cameron Crowe over de Amerikaanse rock en grungeband Pearl Jam, naar aanleiding van het 20-jarige jubileum van de groep. In 1989 maakte Crowe in Seattle kennis met twee jonge muzikanten: Jeff Ament en Stone Gossard. Ze speelden toen bij het groepje Mother Love Bone. Hun leadzanger overleed in 1990 na een overdosis. De groep kreeg een nieuwe zanger, Eddie Vedder én een nieuwe naam Pearl Jam. De rest is geschiedenis. De film maakt een keuze uit duizenden uren archiefbeelden, interviews met de bandleden en uiteraard ook veel muzikale hoogtepunten. Maar ook de druk van de sterrenstatus, de controverses rond de groep en het tragische concert in Roskilde in 2000 (waarbij negen doden vielen) komen aan bod. Canvas, 22.20-00.10u.

Alles vergeten. Documentaire van Rick Minnich en Matt Sweetwood onderzoekt een vreemd geval van geheugenverlies en de verregaande gevolgen daarvan. Een week na een schijnbaar onschuldig auto-ongeval in 1990 wordt Minnichs vader Richard Minnich getroffen door volledig geheugenverlies, die geen enkele fysieke oorzaak lijkt te hebben. Forgetting Dad won de juryprijs op het internationale documentairefestival in Amsterdam (IDFA) in 2008. Ned.2, 23.40-00.45u.

Amusement

Wie is de Mol? Nieuwe afleveringen van dit avonturenspel waarin tien bekende Nederlanders op IJsland moeten samenwerken om geld te verdienen. Maar een van hen werkt in het geheim tegen. Presentator Art Rooijakkers is de winnaar van het vorige seizoen. Verder met Anne-Marie Jung, Dio, Frits Huffnagel, Hadewych Minis, Liesbeth Staats, Maarten van der Weijden, Marion Pauw, Marit van Bohemen, Tim Kamps, William Spaaij. Ned.1, 20.30-21.40u.