Topambtenaar in NRC: doe wat aan de hypotheekrenteaftrek

Chris Buijink, topambtenaar van Economische Zaken: "Je moet een versobering verstandig aanpakken." Foto: NRC / Leo van Velzen

Het kabinet moet niet “in het wilde weg” bezuinigen maar kiezen voor hervormingen die de economie versterken. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw Chris Buijink in een gesprek met NRC-economieredacteur Marike Stellinga.

De hoge hypotheekschuld moet worden afgebouwd door aflossen te stimuleren, zegt Buijink. Dat kan door een versobering van de hypotheekrenteaftrek. “Het is duidelijk dat deze maatregel op tafel ligt.”

“Je moet een versobering verstandig aanpakken. Je moet de aftrek niet in één keer en niet helemaal afschaffen. Maar doe er wat aan. Laat dit niet boven de markt hangen.”

Buijink pleit ook voor ingrepen in hoogte werkloosheidsuitkering

Secretaris-generaal Chris Buijink pleit in zijn traditionele nieuwjaarsartikel in economenblad ESB ook voor ingrepen in de hoogte van de werkloosheidsuitkering WW: die moet langzaam lager worden naarmate iemand langer werkloos is. En er moeten eigen bijdrages komen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij bezoek aan de huisarts of voor het wonen in een bejaardentehuis.

De uitspraken van Buijink komen op een moment dat het kabinet zich voorbereidt op een nieuwe bezuinigingsronde. Het kabinet sprak bij aantreden af meer te bezuinigen als het begrotingstekort teveel opliep. In februari wordt waarschijnlijk duidelijk dat het tekort te hoog is.

Terreinen bij CDA, VVD en PVV taboe

Buijink stelt ingrepen voor in precies die terreinen die CDA, VVD en PVV in 2010 taboe verklaarden. Geert Wilders hield een versobering van de WW tegen, net als eigen bijdrages in de zorg. VVD en PVV zijn tegen een versobering van de hypotheekrenteaftrek.

Buijinks politieke baas, minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), suggereerde al een paar keer dat er best wat mag gebeuren met de aftrek. Verhagen kent de inhoud van het artikel in ESB.

Lees het volledige interview met Buijink vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)