theater

Angels in America

Deze week is in de Amsterdamse schouwburg Angels in America weer te zien: het vijf uur durende, aangrijpende epos waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Bij Toneelgroep Amsterdam is het een wijs en mooi drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken bij elkaar.

6, 7, 10 en 11/1, Amsterdam. Inl.: ssba.nl of toneelgroepamsterdam.nl

39 Steps

Zo’n film als The 39 Steps, met zo veel personages en zo veel spannende achtervolgingen op zo veel verschillende locaties, kan natuurlijk nooit op het toneel worden gespeeld. De grootste grap van 39 Steps, zoals de theaterversie heet, is zodoende dat dat hier nu juist wel gebeurt. In razende vaart vertolken de vier acteurs (Han Oldigs, Joep Onderdelinden, Sander de Heer en Peggy Vrijens) alle rollen. Regisseur Bruun Kuijt zet de hele avond een geoliede machinerie op gang die zelden stilstaat en voortdurend verrast. Zo’n film blijkt dus ook op het toneel te kunnen.

7 en 8/1 in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Inl.: ks.nl

Op komst: Mahabharata

Nieuwe voorstelling van Marjolijn van Heemstra na het geprezen Family ’81. Mahabharata gaat over de film van Peter Brook naar het gelijknamige hindoeïstische boek. Brook probeerde dit Indiase verhaal over politiek, oorlog en vrede universeel te maken. In Mahabharata vraagt Van Heemstra zich af of dat kan. Première 12/1. Inl.: theaterfrascati.nl

In ongenade

In ongenade, naar de roman van J.M. Coetzee, is een cerebrale voorstelling waarbij het publiek zich in het hoofd van een emotioneel gemankeerde wetenschapper bevindt. Gijs Scholten van Aschat speelt David Lurie met een driftige spreekstijl: verveeld enerzijds, betweterig anderzijds. Regisseur Luk Perceval schept een dwingend universum met zijn opmerkelijke decor, bestaande uit tientallen zwarte etalagepoppen. In ongenade is niet zo magisch als Percevals recente Hamlet en Macbeth, maar niettemin overrompelend.

Inl.: toneelgroepamsterdam.nl

Met Joran aan zee

Reprise van het kleinezalensucces over Natalee Holloway en Joran van der Sloot. Sanne Vogel als Natalee Holloway is al dood en keert terug naar de plek van de moord. Ze acteert verweesd, als een dolende geest. Wouter Zweers is perfect in zijn rol van Joran. Met een charmante glimlach om de lippen vertelt hij dat een meisje dat ‘nee’ tegen hem zegt op wraak kan rekenen.

Vanaf 10/1, Bellevue, Amsterdam. Inl.: theaterbellevue.nl