Syrië laat 552 politieke gevangenen vrij

In Damascus gingen aanhangers van Bashar al-Assad gisteren de straat op om steun te betuigen aan hun president. Foto AP / Muzaffar Salman

Syrische autoriteiten hebben vandaag 552 gevangen vrijgelaten die betrokken waren bij protestacties tegen het regime. Dat meldt een televisiestation van de Syrische staat vanochtend.

De mensen werden vastgehouden omdat ze de afgelopen maanden betrokken waren bij protesten tegen het bewind van president Bashar Assad. Het is deze week de tweede groep gevangenen die is vrijgelaten in navolging van het vredesplan dat de Arabische Liga dat de president op 19 december tekende. Afgelopen dinsdag zijn 3500 mensen uit gevangenissen naar huis gestuurd. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch houdt Damascus echter nog duizenden gevangenen verborgen voor de Arabische Liga.

In het vredesplan staat dat het geweld van militaire troepen dat tegen dissidenten is gericht moet worden beëindigd, en alle politieke gevangen moeten worden vrijgelaten. Namens de Liga zijn er momenteel waarnemers aanwezig in Syrië die erop toezien dat het plan wordt nageleefd.

Vredesplan wordt volgens waarnemers niet nageleefd

Nabil Elbaraby, leider van de Arabische Liga meldde enkele dagen geleden op basis van de waarnemers dat er geen zware wapens meer in de steden aanwezig zijn en dat er 3484 mensen die tijdens demonstraties zijn opgepakt weer zijn vrijgelaten. Wel erkende Elbarbary dat de troepen van Assad zich nog niet houden aan voorwaarden van het vredesplan om het geweld tegen burgers volledig te staken. zo zouden gisteren vijftien burgers zijn omgekomen. Volgens de Verenigde Naties zouden dit jaar al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn bij de gewelddadige onderdrukking van demonstraties van burgers.

De Arabische Liga meldde eerder te overwegen de waarnemers uit Syrië terug te trekken vanwege het aanhoudende geweld van regeringstroepen tegen de Syrische bevolking. Sinds de aankomst van de waarnemers vorige week zijn volgens mensenrechtenorganisaties al zeker honderd mensen gedood.

    • Annemarie Coevert