Sushigeheimen

‘Leer sushi rollen in één dag!’ ‘Maak sushi op het strand!’ ‘Geheel volgens Japanse traditie!’ ‘Na deze workshop ben je een pro!’ ‘Ontdek de sushigeheimen!’ Het klinkt allemaal hartstikke leuk, zo’n minicursus sushi maken. Gezellig met een klein groepje vrienden een middagje achter het fornuis en onder begeleiding van een ware sushi-expert rijst leren oprollen.

Er was een tijd dat ik het aanbod voor een ‘inspirerende sushiworkshop’ het overwegen waard vond. Dat was echter voordat ik het zelf een keer op goed geluk probeerde – in mijn eigen keuken, zonder een autoriteit die over mijn schouder mee kon kijken – en erachter kwam dat rijst rollen niet veel moeilijker is dan het oprollen van een slaapzak, en dat sushirijst bereiden niet bijzonder veel verschilt van het koken van een pannetje jasmijnrijst.

Voor iedereen die overweegt zich te laten verleiden door één van de hierboven genoemde catchy reclameleuzen, heb ik er ook nog wel één: Probeer het lekker zelf! Een sushichef word je namelijk toch niet in een middagje.

Aspirant-sushimakers kunnen het best eerst advies inwinnen bij de toko. Laat je goed informeren over de juiste producten en je komt al een heel eind.

Voor vier rollen makisushi:

1 kop sushirijst

3 el sushi-azijn

4 vellen nori

200 gr vis en groentevulling

wasabi

Japanse sojasaus

bamboematje

houten pollepel

Was de rijst grondig met koud water, en laat goed uitlekken. Kook op laag vuur zonder deksel 10 tot 15 minuten met anderhalf kopje water. Haal dan de pan van het vuur en laat nog tien minuten nagaren. De rijst moet plakkerig zijn, maar niet nat. Voeg de azijn toe en laat verder afkoelen.

In dit recept gebruik ik kant-en-klare sushi-azijn in plaats van rijstazijn die je zelf met suiker en zout op smaak moet brengen. Qua smaak proef je namelijk geen verschil, maar je vermindert de kans om de rijst te verpesten met de verkeerde verhoudingen.

Snijd de vulling (bijvoorbeeld komkommer, avocado, omelet, verse zalm, tonijn of surimi) in dunne reepjes. Leg een vel nori met de gladde kant naar beneden op het bamboematje en schep er met een natte pollepel (om te voorkomen dat de rijst blijft plakken) een beetje rijst op. Verdeel de rijst over het vel, maar laat aan de achterkant een strook van een paar centimeter leeg.

Leg nu horizontaal een paar reepjes vulling op de rijst (bijvoorbeeld een reepje komkommer met een reepje omelet en een reepje zalm), en smeer er heel voorzichtig een klein beetje wasabi op.

Rol nu met behulp van het bamboematje de rol stevig op en plak de rol vast met een beetje water.

Gebruik een scherp mes om de sushi in rolletjes van anderhalve centimeter te snijden en serveer ze met sojasaus en wasabi.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg