Storm teistert Schiphol, treinverkeer ernstig verstoord

De dag is nog maar net onderweg of Schiphol heeft al zeker vijftien vluchten moeten annuleren. De harde wind maakt het onmogelijk om in het gangbare tempo vliegtuigen te laten opstijgen en landen.

Schiphol heeft door het extreme stormachtige weer tot dusver vijftien vluchten moeten annuleren. De harde wind maakt het onmogelijk om in het gangbare tempo vliegtuigen te laten opstijgen en landen.

De Telegraaf meldt dat de luchthaven zowel vertrekkende als aankomende vluchten schrapt. Daarnaast zijn tientallen vluchten vertraagd. De overlast voor reizigers zou naar verwachting nog wel eens tot laat op de dag kunnen gaan duren.

Ook het spoor lijdt onder het extreme weer. Op diverse plaatsen lag het treinverkeer rond acht uur stil door blikseminslagen. Tussen Maarssen en Utrecht CS ligt het treinverkeer volledig stil en tussen Amsterdam en Utrecht CS reden er rond acht uur nog geen treinen maar hier komt het verkeer langzaam weer op gang. De NS verwacht dat de treinen hier rond half tien weer normaal rijden. Rond acht uur was er geen treinverkeer mogelijk naar Rotterdam, maar ook dat is weer op gang gekomen. Rond Den Haag treden er vertragingen op door een defecte bovenleiding. Richting Utrecht en Rotterdam kan de vertraging oplopen tot een uur.

Twitter avatar NS_online NS online @chantal_dv vanaf 10.30u verwachten we weer vanuit het Noorden te kunnen rijden, check aub voor vertrek de reisplanner
Twitter avatar NS_online NS online Utrecht-Maarssen: Storing door bliksenminslag is verholpen, treinverkeer Utrecht-Amsterdam wordt geleidelijk hervat. http://t.co/f8jNj2Mz
Twitter avatar NS_online NS online @cinniej1986 ik lees net dat de verstoring voorbij is en de treindienst om 09.30u weer normaal is #UtRtd
Twitter avatar NS_online NS online Utrecht-Maarssen: Geen treinen door blikseminslag. IC Utrecht-Amsterdam/Schiphol wordt omgeleid. http://t.co/f8jNj2Mz

Het verkeer op de wegen ondervindt momenteel minimale overlast van de storm. De filevorming van vanochtend is vergelijkbaar met die van een normale doordeweekse dag. De ANWB waarschuwt weggebruikers de komende uren nog wel rekening te houden met de zware windstoten. Volgens het KNMI kunnen die de 90 km/uur aantikken en in de kustgebieden zelfs boven de 100 km/uur uitkomen.

Ook de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden hebben last van de weersomstandigheden. Alle veerdiensten naar Vlieland zijn uit de vaart genomen en van en naar Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling wordt minder gevaren, melden de rederijen Doeksen en Wagenborg.

    • Jules Seegers