Steun voor kunstenaars nog even gehandhaafd

De rechter eist een overgangsregeling voordat de WWIK kan worden afgeschaft. Kunstenaars die voor 1 januari 2012 een uitkering kregen, mogen er voorlopig nog gebruik van blijven maken.

De rechter heeft plannen van het kabinet geblokkeerd om inkomenssteun voor kunstenaars per 1 januari af te schaffen. Volgens de rechtbank in Den Haag moet de Wet werk en inkomen kunstenaars van kracht blijven voor kunstenaars die in de regeling zitten, totdat er een adequate overgangsregeling is.

Vakbond FNV Kiem, de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars en enkele individuele kunstenaars hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat. Zij reageerden opgetogen op de uitspraak: „Het kabinet wordt voor het eerst een halt toegeroepen in de vernietigingsdrang van de kunsten.”

Door de uitspraak van de rechter kunnen kunstenaars die voor 1 januari 2012 een WWIK-uitkering kregen voorlopig gebruik blijven maken van de regeling. Deze is wel afgesloten voor nieuwe gegadigden.

Een meerderheid van de fracties in de Tweede Kamer stemde in oktober in met het voorstel van het kabinet om de WWIK af te schaffen. PvdA, SP, GroenLinks en D66 waren tegen. Het kabinet wilde geen overgangsregeling. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken, VVD) vond dat de kunstenaars lang genoeg tevoren op de hoogte waren gesteld om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Ook de Eerste Kamer ging in december akkoord met de afschaffing.

De 24-jarige zanger en gitarist Matthias Janmaat is een van de vijf kunstenaars die het kort geding mede aanspanden. Hij vond het „niet kunnen” dat hij anderhalve week tevoren te horen kreeg dat zijn WWIK werd afgeschaft, terwijl hij nog recht had op drie jaar. „Ik kon me nergens op voorbereiden.” (NRC)