Slipperdief Indonesië vrij, maar publiek is woedend

De Indonesische jongen die onbedoeld het middelpunt was gaan vormen van een opzienbarend ‘slipperprotest’ tegen de politie, is gisteren door een rechtbank op het eiland Sulawesi schuldig bevonden aan het ontvreemden van een paar oude slippers van een politieman.

De rechtbank achtte het vergrijp echter te onbetekenend om hem verder te straffen en gelastte de 15-jarige jongen vrij te laten.

Ook dit vonnis stuitte echter op afkeurende geluiden van honderden burgers die naar de rechtszaak waren gekomen om de jongen te steunen. Het betreffende paar slippers in de rechtbank bleek de politieman namelijk niet te passen. Toch werd hij schuldig geacht.

De jongen had de slippers al in november 2010 gestolen en was zes maanden later opgepakt. Daarbij zou hij ook zijn geslagen. De rechter had hem een maximale straf van vijf jaar kunnen geven. De politie ontkende dat hij was geslagen, al stuitte dat op ongeloof bij het publiek.

Veel Indonesiërs zien de zaak als een bewijs van de willekeur van de politie. Mensen die zich aan grootschalige corruptie bezondigen, gaan vrijuit, terwijl een jongen die iets onbeduidends als een paar slippers steelt, wordt vervolgd. Om hun woede kracht bij te zetten dumpten Indonesiërs in het hele land gebruikte slippers bij politiebureaus. Ook bij de rechtszaal in Palu werden slippers gedeponeerd. (AP)