Situatie Tolberter Petten nog kritiek, natuurgebieden onder water gezet

De situatie rondom de dijk in het Groningse Tolberter Petten was rond 11.20 uur nog steeds kritiek. Voorlopig lijkt de dijk niet door te breken, zegt een woordvoerder van de brandweer. Berichten dat er al water overheen loopt kan hij niet bevestigen.

Het water stijgt in Tolbert, de vraag is of het binnen de perken blijft. Beeld NOS

De situatie rondom de dijk in het Groningse Tolberter Petten was rond 11.20 uur nog steeds kritiek. Voorlopig lijkt de dijk niet door te breken, aldus de brandweer tegen Novum. Berichten dat er al water overheen loopt kan hij niet bevestigen.

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars De dijk #Tolbert houdt het, over een kwartier weer een kritisch moment - dan vanmiddag tussen 15-16 weer spannend #onattend-l’eau

De Veiligheidsregio in Groningen heeft de landmacht gevraagd om te helpen bij de problemen met het hoge water. Op verzoek staan vijftig militairen en een aantal voertuigen klaar om bijstand te verlenen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen Novum. De meeste mensen in het zijn inmiddels in veiligheid, zegt de brandweer. Een aantal boeren zijn nog in het gebied. Zij willen pas vertrekken als hun vee in veiligheid is gebracht.

Het waterschap Hunze en Aa’s laat ondertussen twee natuurgebieden in Groningen en Drenthe onder water lopen. De NOS meldt in het liveblog dat het waterpeil zo’n 26 centimeter moet zakken. Anders kunnen delen van de stad Groningen, Hoogezand en Winschoten onder water lopen. Het onder water zetten van nog twee polders wordt voorbereid.

Nadat Tolberter Petten eerder vanochtend werd geëvacueerd, is later in de Groningse gemeenten Marum, Leek en Grootegast is een noodverordening afgekondigd. Het is ook spannend in onder meer Hoek van Holland, daar wordt tussen 13.00 en 14.00 uur de hoogste waterstand verwacht.

Boeren brengen vee Tolbert in veiligheid:

    • Jules Seegers