‘Schultz, NS en ProRail deden nog niets met veiligheidsadvies’

ProRail zegt dat het wachten is op 'een implementatieplan en een proef met het nieuwe systeem tussen Utrecht en Amsterdam'. Foto NRC / Arjan de Jongh

Een jaar na aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verbeteren van de spooorveiligheid is daarmee nog niets gedaan. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), de NS en spoorbeheerder ProRail zouden nog moeten gaan inventariseren waar het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS moeten worden geplaatst.

Op 18 januari vorig jaar kwam de raad met een rapport over treinen die door rode seinen rijden. Dat gebeurde volgens de Volkskrant 214 keer in 2009 en 172 keer in 2010. De afgelopen tien jaar leidde dat tot ruim dertig botsingen.

De Onderzoeksraad wilde binnen een jaar maatregelen zien. Maar die zijn uitgebleven, schrijft het ochtendblad. Het Europese veiligheidssysteem ERTMS is nog steeds niet geïmplementeerd. Sterker, de inventarisatie van plekken waar dat moet gebeuren is nog niet gemaakt.

De raad wilde dat de minister, de NS en ProRail gezamenlijk actie ondernamen. De spoorbeheerder werd als hoofdverantwoordelijke aangesteld.

    • Jules Seegers