Ron Jans na dit seizoen weg als trainer SC Heerenveen

Ron Jans wordt geïnterviewd door de NOS. De trainer werd in 2010 aangesteld voor twee seizoenen. Foto: still uit video nos.nl

Ron Jans vertrekt aan het einde van dit seizoen als trainer van SC Heerenveen. Het contract dat aan het eind van dit seizoen afloopt wordt niet verlengd, meldt de Friese club op haar website.

Volgens SC Heerenveen zijn de club en Jans dit “in gezamenlijkheid en goed overleg” overeengekomen.

Ron Jans werd in 2010 voor twee seizoenen aangesteld als hoofdcoach van sc Heerenveen. Onder zijn leiding eindigde de club vorig seizoen op de twaalfde plek. SC Heerenveen staat momenteel op de zevende plaats in de eredivisie. Vlak voor de kerst kwalificeerde de club zich voor de kwartfinales van de KNVB-beker.

Heerenveen was dertien duels ongeslagen, maar halverwege december walste PSV in het laatste duel voor de winterstop over de Friese ploeg van Ron Jans heen: 5-1.

Bekijk de reactie van Jans na de verloren wedstrijd tegen PSV:

Onze sportredacteur Bart Hinke schreef over de wedstrijd in NRC Handelsblad:

Net nu Ron Jans zich gerevancheerd heeft voor zijn teleurstellende eerste seizoen bij SC Heerenveen stipte hij in de Volkskrant dit weekend een aantal pijnpunten aan: wat er schuilgaat achter zijn pretogen en waarom het nog steeds een beetje wringt tussen hem en de Friese club. Gisteren kwam daar een even forse als onverwachte nederlaag overheen tegen PSV.

De selectie van Heerenveen-trainer Jans, zo schetste hij in het interview, is er een van gelaten voetballers die geen discussie willen. Dat is niet erg, want dan kauwt hij alle oefenstof wel voor. Erger was dat het bestuur van Heerenveen hem voor zijn aanstelling, anderhalf seizoen geleden, een onjuiste financiële situatie voorspiegelde. Maar het ergst vond hij het gedwongen vertrek van zijn assistent-trainer Raymond Libregts. Die werd na het teleurstellende vorig seizoen geslachtofferd. Dat zit Ron Jans nog steeds heel hoog.

De goede resultaten van de afgelopen maanden verbloemden al deze pijnpunten. Jans kon dit seizoen soms zelfs genieten. Dertien wedstrijden was zijn ploeg ongeslagen, na een dramatische seizoensstart waarbij Heerenveen met 5-1 verloor van FC Twente (thuis) en Ajax (uit). Het nieuwe centrale duo achterin, Ramon Zomer en Jeffrey Gouweleeuw, maakte indruk. En de droomaanval met de talentvolle vleugelaanvallers Oussama Assaidi en Luciano Narsingh is helemaal af – nu spits Bas Dost verlost lijkt van zijn demonen.
Maar wie bij Heerenveen was gaan zweven, staat kort voor de Kerst weer met beide benen op de grond.