‘Riooltwitteraar!’ - Telegraaf woedend over hoax

De gewraakte neptweet van gisteravond, die snel zorgde voor een trending topic op Twitter.

Verwarring in nieuwsland gisteravond, toen het leek alsof De Telegraaf berichtte over een naakte Jhim van Bemmel (PVV). Het was het nepaccount @TeIegraaf, met hoofdletter i in plaats van L. De echte krant van wakker Nederland onderneemt nu actie.

Op een site met het welbekende uiterlijk van die van De Telegraaf verscheen gisteren een bericht met de kop ‘PVV’er van Bemmel opgepakt voor naaktlopen’. Het Tweede Kamerlid zou naakt en onder invloed van alcohol zijn woonplaats Zoetermeer onveilig hebben gemaakt. Niets van waar, maar Van Bemmel is bang dat zo’n bericht “nog jaren blijft opduiken op internet,” zo liet hij gisteren optekenen.

Veel mensen stonken in de hoax (uitleg) doordat het twitteraccount, met de i, op het eerste gezicht niet te onderscheiden is van het officiële account. Van Bemmel werd gisteravond met gemak wereldwijd trending topic op Twitter.

Een screenshot van het gisteren geplaatste nepbericht. Een screenshot van het gisteren geplaatste nepbericht.

De PVV’er beraadt zich op stappen tegen de onbekende twitteraar, en nu is ook de krant van plan de nepberichten juridisch aan te pakken. Hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs reageert op de site van die krant woedend:

“Dit is schadelijk voor het merk De Telegraaf en het is schadelijk voor de personen over wie kwaadaardige onzin de wereld wordt ingeslingerd door deze riooltwitteraar.”

Het twitteraccount is inmiddels al verdwenen.

De krant reageerde meteen gisteravond al met een bericht op de site, de lezer op het hart drukkend vooral de adresbalk van de website in de gaten te houden. Bij het nepbericht stond geen telegraaf.nl, maar “http://rene.hostwide.nl/…” Dat adres linkt inmiddels door naar de site van de PVV.

Naast Van Bemmel ook Mart Smeets doelwit

Eerder verscheen met eenzelfde soort url al een bericht over Mart Smeets. De sportpresentator zou een prostituee hebben bezocht, en daarbij zijn betrapt. Ook die url verwijst nu naar de PVV, maar duikt op via het minstens net zo dubieuze adres telegraaf.site40.net.

Nepbericht over Mart Smeets

Het nepbericht over Mart Smeets.Het nepbericht over Mart Smeets.

    • Peter van der Ploeg