President Saleh treedt toch níet af, zegt oppositie in Jemen

President Saleh van Jemen treedt misschien toch niet af. Dat meldt persbureau AP. Oppositieleiders zeggen vandaag dat zij niet overtuigd zijn dat de dictator na 33 jaar dan toch eindelijk de macht afstaat.

De afgelopen tijd leek het er op dat Ali Abdullah Saleh hiertoe onder druk van de opstand in zijn land bereid zou zijn, in overleg met de Verenigde Staten.

De oppositie in Jemen is bang dat Saleh de onrust in zijn land wederom zal aangrijpen om te beargumenteren dat zijn vertrek organisaties als Al-Qaeda in de kaart speelt. Al-Qaeda is erg actief in Jemen.

Ook vandaag weer meldt persbureau AFP dat in het zuiden van Jemen bij de stad Zinjibar tien doden zijn gevallen bij gevechten. Het zou gaan om vier militairen en zes strijders van Al-Qaeda.

Twijfels groeien omdat Saleh niet meer naar VS wil voor behandeling

De twijfels groeien omdat Saleh deze week plotseling van toon veranderde met betrekking tot zijn reisplannen naar de VS.

Onderhandelaars zeggen al weken dat hij binnenkort medische verzorging zal zoeken in dat land voor de nasleep van de wonden die hij opliep bij de ontploffing in zijn paleis in juni. Eind vorige maand zei Saleh bovendien dat hij zou helpen de rust in zijn land te herstellen. Dit weekend kondigde hij echter plotseling aan toch in Jemen te blijven.

In november tekende Saleh, na tien maanden van burgerprotest in zijn land, een verdrag met zijn buurlanden in de Golfregio en de VS dat hij de macht zou overdragen aan zijn vice-president. In ruil daarvoor zou hij niet vervolgd worden voor de misdaden tijdens zijn regime waarvan hij wordt beschuldigd.

Er zijn honderden demonstranten in Jemen gedood, sinds de antiregeringsprotesten uitbraken in januari 2011.