Oostwold kreeg na dertien jaar weer complete super

05-01-2012. Oostwold. Nederland. Buurtsuper Attent. Photo : Karel Zwaneveld Karel Zwaneveld Photography

De witte Lambrusco loopt goed, lacht secretaris Bianca de Roos van Stichting Dorpshuis Oostwold, eigenaar van de dorpssuper in het Groningse Oostwold. „Vooral het sportcafé is een goede afnemer.” De nieuwe dorpssupermarkt in Oostwold (gemeente Leek, 800 inwoners) draait redelijk goed.

Oud-bedrijfsleider Age Wynia (69) beent enthousiast door de nieuwe winkel (oppervlak 200 vierkante meter.) „Deze stellingen hebben we zelf in elkaar getimmerd en opgeverfd”, vertelt hij. „Het is belangrijk dat je een volwaardige super hebt met een compleet assortiment. De grootste fout die je kunt maken is een soort kampwinkel neer te zetten. We hebben hier 5.000 artikelen, groente, vers brood, vers vlees, tijdschriften en zelfs fair trade producten.”

Na dertien jaar heeft het Groningse dorp met de Gave Super weer een supermarkt. Hij zit in een nieuw centrum waar ook twee basisscholen, een café en een sportzaal onderdak kregen. Ruim 180 huishoudens namen voor 99 euro een aandeel in de winkel, waardoor de stichting Dorpshuis Oostwold een startkapitaal had. Alleen de nieuwe bedrijfsleider, die Wynia opvolgt, staat op de loonlijst. De rest van het personeel bestaat uit meest 60-plus vrijwilligers. Ook vijf cliënten van De Zijlen, een instelling voor gehandicapten, zijn er aan het werk.

Wynia heeft ervaring, hij werkte 30 jaar voor diverse grote supermarkten en werd in 2010 door de stichting aangetrokken als adviseur annex bedrijfsleider. Hij kocht een deel van de inventaris, deelde de super in en zocht een leverancier. „Grote leveranciers wilden ons niet bevoorraden, omdat we te weinig omzet zouden boeken. Spar kende mij nog en wilde het proberen. Mits we een omzet van 10.000 euro per week draaiden en dat is gelukt,” aldus Wynia.

Er waren aanloopproblemen. Drie bedrijfsleiders bleken niet capabel. Nu heeft Wynia een vierde. „Een man van 62 jaar, een goede opvolger.” Om de omzet op te schroeven wordt binnenkort een klantenkaart ingevoerd, waarmee corporatieleden kortingen krijgen. Wynia: „We gaan bedrijven uit de omgeving aanschrijven of ze klant willen worden. Wij bezorgen gratis.”

De supermarkt heeft ook een sociale functie in het dorp. Ouderen komen bijna dagelijks langs voor een boodschap en om praatje te maken. Of de dorpelingen hun nieuwe super trouw blijven is afwachten. Als ze klagen over de prijs – die 5 procent hoger is dan in de grotere supermarkten – heeft hij zijn antwoord klaar: „Als je die 20 kilometer heen en weer naar Leek rijdt kost je dat meer geld dan wanneer je hier inkopen doet.”