Noodverordening Groningse gemeenten, KNMI stelt code extreem weer bij

Hoge waterstand in Tolberter Petten. Foto Twitter / @petersteinfort

In de Groningse gemeenten Marum, Leek en Grootegast is een noodverordening afgekondigd. Personen die niets in het gebied te zoeken hebben, mogen er niet in. Mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert werden eerder vanochtend al geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Het gaat om maximaal honderd mensen in tientallen woningen en enkele honderden dieren, meldt de brandweer.

In de polder Tolberter Petten staan meerdere veehouderijen. De hulpdiensten proberen de bedrijven zo goed mogelijk te helpen hun vee in veiligheid te brengen. De bewoners worden donderdagochtend op de hoogte gebracht en geadviseerd elders onderdak te vinden. De gemeenten in het gebied - Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn - regelen opvang voor degenen die dat niet zelf kunnen regelen.

Hoogste waterstand begin van de middag verwacht

De Maeslantkering bij Hoek van Holland hoeft vanwege het hoge water naar verwachting niet dicht, meldt de Veiligheidsregio Rijnmond. De stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg gaat dicht als het water drie meter boven NAP stijgt.

De hoogste waterstand wordt tussen 13.00 en 14.00 uur verwacht. Het water staat dan naar verwachting tot 2.30 meter boven NAP in Hoek van Holland. In Rotterdam loopt dat op naar 2.48 meter. Uit voorzorg zijn kades in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam afgesloten.

De situatie aan de Hollandse kust zoals door het NOS Journaal geschetst rond 09.30 uur:

KNMI stelt code voor extreem weer deels naar beneden bij

Het KNMI waarschuwt voor vanochtend nog voor extreem weer in de noordelijke provincies. De waarschuwing geldt voor Noord-Holland, Friesland en Groningen. Daar worden windstoten tot 110 kilometer per uur verwacht en aan zee tot 120 kilometer per uur.

Eerder werd ook gewaarschuwd voor extreem weer in Zeeland en Zuid-Holland. Daar geldt nu code geel, net als in de rest van het land. Daar worden windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht. In de middag en avond kan er onweer en hagel bijkomen. Rijkswaterstaat waarschuwt voor hoogwater langs de kust tussen Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Verder naar het zuiden toe, bij Vlissingen, dreigt voorlopig nog geen gevaar omdat het tij daar laag is.

Gaslocaties Tolbert buiten gebruik

De Nederlandse Aardoliemaatschappij, de NAM, heeft de twee gaswinningslocaties bij het Groningse Tolbert buiten gebruik gesteld. Beide putten liggen in het gebied waar geavacueerd wordt omdat een dijkdoorbraak dreigt door hoog water.

Volgens de NAM kan bij een dijkdoorbraak kortsluiting ontstaan. het sluiten van de locaties heeft volgens de maatschappij geen gevolgen voor de gastoevoer in Nederland.