Nieuwe klucht kaartverkoop Spelen

Het synchroonzwemmen tijdens de Olympische Spelen in Londen zou deze zomer bijna synchroonvechten zijn geworden om een stoel. Gisteren werd bekend dat er 10.000 kaartjes te veel zijn verkocht voor het evenement dat eind juli plaatsvindt.

Het zou gaan om een menselijke fout in de organisatie. Terwijl er maar 10.000 kaarten voor het synchroonzwemmen waren voor Britse fans, voerde iemand 20.000 kaarten in de computer in.

Daardoor leek bij de tweede kaartverkoopronde in juni vorig jaar nog veel plaats te zijn bij de vier zwemwedstrijden en schreven vooral Britten die ‘iets’ wilden zien tijdens de Olympische Spelen zich voor het synchroonzwemmen in.

Het Britse organiserend comité, Locog, ontdekte de fout toen het de stoelverdeling wilde bepalen. Zo’n 3.000 Britten zijn vlak voor Kerst gebeld met het verzoek hun kaartjes terug te geven.

Maar ze hoeven niet te treuren. Locog heeft hun kaartjes aangeboden voor andere sporten waarvoor ze zich tevergeefs hadden ingeschreven of sporten die op dezelfde dagen als het synchroonzwemmen plaatsvinden. Daaronder beachvolleybal en de zwemfinale van de honderd meter mannen – dit koningsnummer is een van de meest populaire wedstrijden tijdens de Spelen.

Het is niet de eerste klucht rond de olympische kaartverkoop. Bij de eerste kaartverkoopronde was de belangstelling zo groot, dat meer dan de helft van de 1,9 miljoen Britten die zich daarvoor hadden ingeschreven moest worden teleurgesteld. Locog zegt dat tweederde van die groep in volgende ronden alsnog kaartjes zal krijgen. De organisatie heeft intussen al 537 miljoen pond (639 miljoen euro) aan kaartverkoopinkomsten binnen van de 670 miljoen pond die het als doel had gesteld.

Vanaf morgen kunnen degenen die wél kaartjes hebben, maar die bij nader inzien deze niet willen hebben, ze legaal doorverkopen via de website van Locog. In het totaal zijn er 6,6 miljoen kaartjes voor het thuisland. De laatste 1,2 miljoen gaan in april in de verkoop. Dat zijn vooral kaarten voor het voetbal.