muziek

12-11-2008, Amsterdam. Ellen ten Damme. Foto Bas Czerwinski

Ellen ten Damme

Tussen 6 en 18 januari toert Amsterdam Sinfonietta samen met zangeres Ellen ten Damme door het land met een theatraal programma dat in het teken staat van de liefde, met in ieder geval liedjes van de nieuwste, dit najaar te verwachten, cd van Ten Damme. De acht concerten maken onderdeel uit van de jaarlijkse Nieuwjaarsconcertserie Breder dan klassiek, waarin Amsterdam Sinfonietta traditiegetrouw samenwerkt met bekende artiesten uit de pop- of jazzwereld. 6 t/m 18 jan. www.sinfonietta.nl

Tsjaikovski

Mei-Ann Chen, onlangs benoemd als chef-dirigent van het Memphis Symphony Orchestra, brengt een programma geheel gewijd aan Tsjaikovski. De jonge violist Augustin Hadelich schittert in het beroemde Vioolconcert van de Russische meester. Na de pauze is de Vijfde symfonie te horen, waarin een melodie als een rode draad door het gehele werk heenloopt, die aan het eind transformeer tot de meest uitbundige muziek die Tsjaikovski ooit geschreven heeft. 7 jan, 20.15 uur 8 jan 14.15 uur, Concertgebouw, Amsterdam. www.concertgebouw.nl

Het Grote Luisteren

Het Grote Luisteren is een concertserie rond de première van de compositie La fuga del tempo van componist, pianist en musicoloog Elmer Schönberger. De compositie vormt het sluitstuk van het festival Het Grote Luisteren in de Doelen. Het festival bestaat uit een ochtendconcert (11.00 uur) en twee middagconcerten (14.00 uur en 15.30 uur). De componisten en stukken op het programma hebben Schönberger leren luisteren, vooral ‘groot luisteren’. „Het type luisteren waarbij de grenzen tussen luisteraar en muziek vervagen en je in het beste en uitzonderlijkste geval het gevoel hebt zelf muziek te worden.” Schönberger brengt in dit concert drie verhalen, ingebed in muziek van Bach, Ravel, Stravinsky, Cage, en zijn eigen composities. 8 jan, 11.00 uur - 16.45 uur. De Doelen, Rotterdam. www.dedoelen.nl

BOEM!

Het ensemble Frommermann luidt het nieuwe jaar in met BOEM!, een feestelijk nieuwjaarsconcert. Oude meesterwerken van Rossini en Puccini gaan de strijd aan met moderne klassiekers zoals Granada, Mexico en J'attendrai. Ook de muziek van Schubert ontbreekt niet. Juist in de lichtheid waarmee Schuberts liederen worden gebracht, schuilt ook een echte meerwaarde. De frisse benadering van de Frommermannen schraapt óók een laagje van Schubert af dat meer met de receptie van diens muziek, dan met de muziek zelf te maken heeft. 7 jan, 14.00 uur. Noorderkerk, Amsterdam. www.noorderkerkconcerten.nl

Holland Got Soul

Radio 6 en Paradiso presenteren het beste soultalent uit Amsterdam en omstreken tijdens Holland Got Soul. Dit jaar staat het soulfestival in het teken van Motown Classics. Met optredens van verschillende soultalenten: Airto, Rina Mushonga, Caprice, Joep Berkenbosch, Sharon Doorson, Sanguita Akkrum, Jessica Manuputty, Brown Hill, Hind en Esperanzah. 7 jan, 21.00 uur. Paradiso, Amsterdam. www.paradiso.nl