Mijn cultuurtip 2012

„Yannick Nézet-Séguin dirigeert al een paar jaar het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het is me nog steeds niet gelukt om hem aan het werk te zien. Wat ik via andere kanalen van hem meekreeg bevalt me: hij bestrijkt een groot repertoire, is expressief, dynamisch en persoonlijk, geen kloon van een oudere beroemdheid. In juni neem ik afscheid van het LSO met een uitvoering van Debussy’s Le martyre de Saint Sébastien. Typisch een werk van een oudere componist: sober, met diepte door verinnerlijking. De nogal bombastische teksten worden ver- en hertaald door Ramsey Nasr. Een bescheiden scenografie en een paar jonge dansers moeten de rest doen.”

Ed Spanjaard

Chef-dirigent Limburgs Symfonie Orkest

„Ik kijk uit naar de heropening in mei 2012 van ons gerenoveerde hoofdgebouw. Dan beschikt Kunstvereniging Diepenheim over twee gloednieuwe locaties voor tentoonstellingen. Ook komt er dit voorjaar een vlinder-, winter- en seringentuin die ontworpen is door Herman de Vries. Een hoogtepunt in eigen huis is de solotentoonstelling People we may know van Stijn Peeters in Drawing Centre Diepenheim (26 mei t/m 2 sept). Verder wordt uitgekeken naar Verlangen naar volmaaktheid – 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller Museum, de afscheidstentoonstelling van directeur Evert van Straaten. Het Kröller-Müller heeft veel werk van kunstenaars die ook in Diepenheim hebben geëxposeerd.”

Ingrid Bosman

Zakelijk leider Kunstvereniging Diepenheim

„Ik kijk uit naar dans door Tim Persent, A Dance Concert, met zangeres Claron McFadden in het Holland Dance Festival; naar de Parsifal van Wagner in een decor van Anish Kapoor bij De Nederlandse Opera; en naar The life and Death of Marina Abramovic met Willem Dafoe in Carré. In eigen huis kijk ik uit naar de tweede editie van het O.T. Zomerfestival in en rond het O.T. Theater (23 aug t/m 1 sept) met reprises, nieuwe producties, gastvoorstellingen en veel muziek. Op 18 november heeft O.T. de première van Seascape van Edward Albee, waarin Ria Eimers en Bert Luppes voor de negende maal samenspelen in een regie van Mirjam Koen.”

Corry Prinsen

Zakelijk directeur O.T. Theater

„Er komen in 2012 twee dirigenten naar het festival van wie ik groot fan ben: René Jacobs en Masaaki Suzuki. Het thema wordt Sweelinck & Bach. Wat we willen laten horen is dat niet alle historische lijnen direct leiden naar Bach. Neem de muziek van Jan Dismas Zelenka (1679-1745). Die klinkt ten onrechte alsof hij jonger is dan Bach. Suzuki wordt artist in residence en Jacobs, die al vijftien jaar niet op het Festival Oude Muziek is geweest omdat hij het te druk heeft, heb ik weten te strikken voor een uiterst verrassende Bach-avond. Buiten het festival verheug ik me op de komst van Riccardo Chailly in mei. Ik heb altijd een zwak gehad voor Chailly, al weet ik niet goed waarom. Verder ga ik graag naar het Concertgebouworkest, dat is altijd een feest. Niveau, niveau, niveau! Dat is ook wat ik hier elke dag loop te roepen.”

Xavier Vandamme

directeur Festival Oude Muziek