mijn cultuurtip 2012

„Een van de voorrechten van deze baan is dat ik heel veel prachtigs te zien krijg, en dat dan officieel werk heet… Dus ik heb veel om me op te verheugen – ik kijk uit naar het Noorderslag-festival, het Internationaal Filmfestival Rotterdam, een bezoek aan Introdans, te veel om op te noemen... En ik ga dit jaar zeker naar een mooi stuk van Het Nationale Ballet of De Nederlandse Opera.”

Halbe Zijlstra

Staatssecretaris van Cultuur

„Ik kijk natuurlijk uit naar de feestelijke grand opening van EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ dit voorjaar. Qua films ben ik benieuwd naar Hugo van Martin Scorsese (vanaf 16 februari). Niet alleen omdat ik groot bewonderaar ben van het werk van Scorsese, maar ook omdat deze 3D-animatiefilm een ode aan de film en de filmgeschiedenis is. Tijdens het komend International Film Festival Rotterdam (natuurlijk ook een hoogtepunt) wordt er speciale aandacht aan besteed. Later dit jaar komt er in EYE een retrospectief rond Scorsese, onder meer met de heruitbreng van Taxi Driver. ”

Sandra den Hamer

Directeur EYE

„In ons eigen theater kijk ik in februari uit naar Big Top Circus, een initiatief van de producent om het circus terug te brengen in het theater, in de vorm van een poëtisch verhaal en met een groot aantal buitenlandse acts. Als theaterliefhebber ben ik vreselijk benieuwd naar de nieuwe productie van theatergroep Vis à vis. Hun Silo 8, een parodie op de gezondheidszorg, was afgelopen zomer een groot succes op het Muiderzand. Hun volgende voorstelling gaat over het afvalprobleem.”

Jan Gras

Directeur Agora Theater Lelystad

„Ik zie uit naar het Holland Festival, en dan met name naar het ballet van de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Cherkaoui. En we kijken uit naar ons favoriete festival, het Gergiev Festival. En naar de heropening van het Stedelijk Museum in 2012. Hoop ik. Ik kijk minder uit naar de keuzes die we, met de Raad voor Cultuur, moeten maken in de basisinfrastructuur. Er zal niet voor alle aanvragen geld zijn, en dat heeft gevolgen voor postdoctorale opleidingen, musea, ballet, toneel. Ik hoop overigens dat die keuze moeilijk wordt, want dat betekent dat de plannen goed zijn. En de Raad zal die keuze een beetje anders inkleden. De slager zal niet langer het eigen vlees keuren. Er zullen ook deskundigen worden aangetrokken met een goed inzicht in de financiën. Bedrijfsmatig moet de aanvraag kloppen. En dan hoop ik natuurlijk dat de staatssecretaris het advies één op één overneemt.”

Joop Daalmeijer

Voorzitter van de Raad voor Cultuur

„We kijken uit naar Götterdämmerung, het laatste deel van de Ring des Nibelungen. We zijn in 2009 met de Ring begonnen, en eindigen in 2012. Het zal onze grootste productie ooit worden, vooral ook omdat we aan het einde van het jaar ophouden in deze vorm te bestaan. Ik kijk niet uit naar het afbouwen van de Nationale Reisopera. Het gezelschap wordt met 60 procent gekort, en moet in 2013 opgaan in een operakern. Dat houdt in dat we mensen moeten ontslaan; van de 72 fte’s blijven er 9 over. Dat is, op zijn zachtst gezegd, niet prettig.”

Guus Mostart

Intendant Nationale Reisopera