MIJN CULTUURTIP 2012

„Het optreden in de New Yorkse danstempel The Joyce Theatre is ons opwindendste vooruitzicht voor 2012, de kers op de taart van het veertigjarig jubileum van Introdans. We hebben overal ter wereld gedanst, maar het Joyce is wel heel bijzonder. Enig hoogtepunt buiten de dans schiet mij niet zomaar te binnen. Verder verheug ik me op de viering van Hans van Manens tachtigste verjaardag bij Het Nationale Ballet. En bij Introdans zelf natuurlijk.”

Roel Voorintholt

Artistiek directeur Introdans

„ITs Festival verheugt zich erg op de voorstelling Bungee Jumping of het verhaal van de gouden vis, van regisseur Tatiana Pratley, die 11 januari in Frascati in première gaat. Pratley heeft voor ons festival veel voor elkaar weten te krijgen als deel van een internationaal netwerk voor jonge regisseurs. Dit seizoen heeft ze afscheid genomen, omdat ze in 2012 afstudeert aan de regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam. Bungee Jumping is de eerste van haar twee afstudeervoorstellingen. Met haar tweede voorstelling staat ze op het ITs festival, maar wij zijn nu al erg benieuwd naar wat Tatiana zal brengen op de bühne.”

Jasminka Beganovic

Festivalcoördinator ITs Festival

„Documenta 13 en Manifesta 9 komen eraan in 2012, maar moeten zichzelf bewijzen in een tijd waarin grootschalige spektakelshows iets van het verleden lijken te worden. Ik kijk liever vooruit naar de Gwangju Biënnale, samengesteld door vijf vrouwelijke curatoren, waar BAK aan deel gaat nemen met een onderzoekstentoonstelling naar de beeldcollectie van filosoof en politicus Alexandre Kojève (1902-1968). In Utrecht is BAK net begonnen met de installatie van de tentoonstelling Fear at the Core of Things, die op 4 februari geopend wordt. Het is een tentoonstelling met briljant werk van theaterdirecteur, filmmaker, schrijver, en kunstenaar Christoph Schlingensief (1960-2010), waarin we geconfronteerd worden met de ongemakkelijke werkelijkheid van de wereld zoals we die kennen en die ons dwingt onze verbeeldingskracht in te zetten om die wereld op een andere manier voor te stellen.”

Maria Hlavajova

Directeur BAK, Utrecht

„Voor ons eigen ensemble verheug ik me ontzettend op het grote project rondom componist György Kurtág waar we eind 2012 mee beginnen. We gaan al zijn ensemblewerken in zijn aanwezigheid opnemen. Met de muziek van György Ligeti hebben we dat ook gedaan, en de bedoeling is dat ook dit weer zo’n klinkend document wordt dat nog een eeuw zijn waarde behoudt. Ook leuk zijn de première van het nieuwe vioolconcert van onze eigen meestercomponist Louis Andriessen en een slagwerkfestivalletje in het Muziekgebouw aan ’t IJ op 1 september. Kan ik eindelijk weer eens zelf spelen. En daarnaast? De opera Le Rossignol van Stravinsky bij De Nederlandse Opera en de NJO-muziekzomer in Apeldoorn rondom de componiste Unsuk Chin. Al dat jonge talent bij elkaar: ontzettend opwekkend.”

Wim Vos

Slagwerker en artistiek leider ASKO/Schönberg-ensemble