Mandaat vredestroepen Afrikaanse Unie in Somalië verlengd

Caption: FILE - In this Tuesday, Dec. 13, 2011 file photo, a Kenyan army soldier sat on top of an armored personnel carrier drinks from a hydration pack in Ras Kamboni, southern Somalia. Kenya's military said Wednesday, Jan. 4, 2012 that its forces advancing north in Somalia killed three militant fighters from al-Shabab and that one Kenyan soldier was also killed in the battle. (AP Photo/Ben Curtis, File) Een Keniaanse soldaat in Ras Kamboni in het zuiden van Somalië, 13 december 2011. Foto AP / Ben Curtis

De Afrikaanse Unie heeft het mandaat voor haar vredestroepen in Somalië met twaalf maanden verlengd en wil achtduizend extra militairen naar het land sturen voor de strijd tegen Al-Shabaab.

Dat meldt persbureau Reuters. De Vrede-en Veiligheidsraad van de AU hebben de VN-Veiligheidsraad opgeroepen de uitbreiding van de vredesmacht in Somalië te steunen en om op deze manier hun voordeel te doen “van de unieke mogelijkheden die de operaties in de verschillende gebieden van Somalië bieden”. De AU-vredesmacht, ofwel de ‘African Union Mission in Somalia’ (AMISOM) genoemd, werd in 2007 opgericht en bestaat uit zo’n tienduizend militairen uit Oeganda en Burundi. Dat is minder dan de twaalfduizend die door de VN zijn goedgekeurd.

Burundi en Oeganda zullen, als het plan doorgang vindt, de komende maanden meer troepen leveren aan AMISOM en ook Djibouti zal een eenheid sturen naar Somalië. Keniaanse soldaten die in het land al op drie fronten vechten met strijders van Al-Shabab zullen zich ook bij AMISON voegen.

Kenia ondernam in oktober al militaire stappen in buurland Somalië, omdat het de aan Al-Qaeda-gelieerde militantenbeweging Al Shabaab ervan verdacht een reeks ontvoeringen te hebben georganiseerd. De beweging, die alle beschuldigingen van tafel veegt, zwoor vrijwel onmiddellijk wraak te nemen. In de maanden hierna volgden een aantal grote aanslagen op doelen in hoofdstad Mogadishu.

Al Shabaab opereert vanuit Somalië en heeft een deel van dat land de macht in handen. Het heeft in de veroverde gebieden strikt-islamitische leefregels doorgevoerd en wordt door onder meer de Verenigde Staten verdacht van banden met Al-Qaeda.

    • Hans Klis