Leger VS kan maar op één front vechten

Het Amerikaanse leger is voortaan uitgerust om maar op één plek tegelijkertijd een grote landoorlog te voeren en niet op twee, zoals het afgelopen decennium de richtlijn was. Dat is de belangrijkste strategiewijziging in het defensiebeleid van de VS als gevolg van nieuw aan te kondigen bezuinigingen, blijkt uit berichten gisteren in de Amerikaanse media.

Vanmiddag spreekt minister van Defensie Panetta het Pentagon toe. Volgens Amerikaanse kranten en persbureaus, die politici spraken die vooraf werden ingelicht, zal Panetta aankondigen dat het leger de komende tien jaar minstens 450 miljard dollar moet bezuinigen (zo’n 7 procent per jaar). Er komen minder soldaten: 490.000 tegen 570.000 nu.

Amerika wil de aandacht meer richten op Azië, uit bezorgdheid over de groeiende macht van China. Ook het Midden-Oosten blijft belangrijk.

In Europa gaat Amerika veel minder soldaten stationeren, maar exacte cijfers zijn niet bekend. Ook de aanwezigheid in Latijns-Amerika en Afrika wordt verkleind.

President Obama, die vanmiddag tegen de gebruiken in het Pentagon ook zal toespreken, lijkt met deze nieuwe strategie zijn greep op defensie te willen vergroten in dit verkiezingsjaar. Nu het leger weg is uit Irak en begonnen is te vertrekken uit Afghanistan, wil Obama prioriteit geven aan Azië. Ook zou Amerika vaker in een niet-leidende rol kunnen meedoen aan internationale militaire missies, zoals vorig jaar in Libië, in plaats van vaandeldrager te zijn.

Het defensiebeleid van Obama staat haaks op dat van George W. Bush en zorgt voor veel kritiek van zijn Republikeinse rivalen voor het presidentschap. Vrijwel alle deelnemers aan de Republikeinse voorverkiezingen verzetten zich tegen bezuinigingen op het leger. Veel Democraten vinden het daarentegen onacceptabel dat het Pentagon gespaard zou blijven, terwijl er gesneden wordt in de sociale voorzieningen.