Kortkolom buitenland

Noodtoestand verlengd in Kazachse oliestad

Almaty. President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft gisteren, zonder opgaaf van redenen, de noodtoestand in de westelijke oliestad Zjanaozen verlengd met 26 dagen. Zjanaozen was vorige maand decor van de dodelijkste rellen in twintig jaar in het strategisch belangrijke land. Bij confrontaties tussen de oproerpolitie en stakende oliewerkers vielen zestien doden en ruim honderd gewonden. Na afloop riep de president de noodtoestand uit, die oorspronkelijk vandaag zou aflopen. Kazachstan, een van de grootste olieproducenten ter wereld, gold tot voor kort als eiland van stabiliteit in het verder onrustige Centraal-Azië. Maar dat imago is in gevaar gekomen door de recente onrust. Op 15 januari worden vervroegde parlementsverkiezingen gehouden, bedoeld om een deel van de groeiende onvrede over het regime weg te nemen. (Reuters)

31 doden bij rel in gevangenis Mexico

Mexico Stad. Bij gevechten tussen twee rivaliserende bendes in een gevangenis in de stad Altamira in het noorden van Mexico zijn 31 mensen omgekomen. Nog eens 13 gevangenen raakten gewond. Dat hebben de lokale autoriteiten gisteren bekendgemaakt. De gevangenen hadden messen en zelfgemaakte wapens. Het duurde meerdere uren voordat bewakers de gevechten konden stoppen. Het is niet ongebruikelijk dat er rellen uitbreken in de overbevolkte gevangenissen van Mexico. Gewelddadige drugskartels vechten om de controle over de belangrijkste smokkelroutes en de rivaliteiten zijn doorgedrongen tot de gevangenissen. Mexicanen berecht voor drugsdelicten zitten in dezelfde cellencomplexen als andere criminelen. (Reuters)

Regeringscoalitie valt uiteen in Mongolië

Oelan Bator. De Democratische Partij (DP) van Mongolië heeft vandaag aangekondigd uit het kabinet te gaan stappen, omdat zij vindt dat de samenwerking met haar coalitiepartner, de conservatieve Mongoolse Volkspartij, niet langer nodig is. De DP sloot zich in 2008 na een bittere verkiezingsstrijd aan bij de Volkspartij, die een meerderheid had behaald (en nu nog kan verder regeren) om samen de economische crisis te bestrijden. Maar die is nu geen gevaar meer, zegt de DP. Over vijf maanden zijn er verkiezingen. Naar verwachting zal dan de verdeling van de inkomsten uit de grondstoffensector een grote rol spelen. Beide partijen verschillen in hun opvatting hierover. Mongolië heeft grote goudvoorraden. (AP)