Kortkolom binnenland

Fan overleden na schop voetballer in december

Amsterdam. Een bejaarde toeschouwer die begin december door een amateurvoetballer in Amsterdam met een schop ernstig werd verwond, is gisteren overleden. Dat lieten het Openbaar Ministerie (OM) en de voorzitter van voetbalclub OSV vandaag weten. De 77-jarige voetbalfan was eerder bijgekomen uit zijn kunstmatige coma, maar heeft het ziekenhuis nooit verlaten. Het OM onderzoekt of het overlijden het gevolg is van de mishandeling. Tot daar meer over bekend is, wordt de voetballer alleen verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling. De voetballer van Sporting Noord werd van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Toen het slachtoffer liet blijken dat hij het met de beslissing van de scheidsrechter eens was, sprong de voetballer over de afscheiding en trapte met beide benen tegen de borstkas van de man. (Novum)

Aangifte tegen Simonis wegens meineed

Rotterdam. Een slachtoffer van misbruik door de rooms-katholieke kerk heeft aangifte gedaan tegen kardinaal Simonis, wegens meineed. Volgens hem heeft de kardinaal begin vorig jaar gelogen bij een verhoor in een rechtszaak over seksueel misbruik door de inmiddels overleden pater Jan N. De man, die naar eigen zeggen zelf is misbruikt door N., is naar de politie gestapt naar aanleiding van het rapport van de commissie-Deetman, zei hij in een interview met dichtbij.nl. Uit het vorige maand gepubliceerde rapport van Deetman bleek onder meer dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen. Volgens de man wist Simonis dus wel degelijk van het misbruik van kinderen, ook al heeft hij dat tijdens de zitting ontkend. (Novum)

Geen politie-examens: tekort examinatoren

Rotterdam. Honderden examens op de Politieacademie zijn sinds begin december afgelast wegens een gebrek aan examinatoren. Dat meldde de politiebond ACP gisteren. Samen met politiebond NPB heeft de ACP een meldpunt opgericht voor studenten om een goed beeld te krijgen van de problemen bij de examens. Volgens de ACP zijn de problemen ontstaan doordat de korpsbeheerders en de minister van Veiligheid en Justitie vonden dat er een einde moest komen aan de meest voorkomende bijbaan van veel agenten: die van examinator bij de Politieacademie. (Novum)

Utrecht mag alleen nijlganzen vergassen

Utrecht. De provincie Utrecht mag van alle ganssoorten alleen de nijlgans laten vergassen. Die komen niet van nature voor op Europees grondgebied. Andere ganzen mogen niet worden vergast. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. De Faunabescherming stapte vorig jaar naar de rechter toen de provincie toestemming gaf om brandganzen, Canadese ganzen, grauwe ganzen en nijlganzen te vangen en vergassen. De rechtbank was het eerder met de Faunabescherming eens dat de Vogelrichtlijn het vergassen van ganzen verbiedt. Maar de nijlgans is volgens de richtlijn geen „natuurlijk in het wild levende vogelsoort op Europees grondgebied”. (Novum)

Boormachine Victoria onder A’damse grond

Amsterdam. De boorders van de Noord/Zuidlijn zijn dinsdagnacht met tunnelboormachine Victoria de Amsterdamse grond ingegaan. Dat meldde de gemeente gisteren. De boor moest eerst door een speciale betonnen startconstructie, wat een paar dagen kost. De Victoria boort inmiddels de oostelijke tunnelbuis. Eerder bereikte boormachine Molly met de westelijke buis het toekomstige station aan de Vijzelgracht. (Novum)