Knot: korting op pensioen bij 125 fondsen

Klaas Knot in de uitzending van Nieuwsuur.

Van de ongeveer 450 pensioenfondsen zullen dit jaar 125 aankondigen dat ze de pensioenen moeten verlagen. Dat zei Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, vanavond in het programma Nieuwsuur.

Volgens Knot schiet het vermogen van deze fondsen tekort. Zolang de dekkingsgraad (de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen) onder de wettelijke ondergrens van 105 procent is, hebben de fondsen te weinig geld om pensioenen nu en later te betalen.

Knot zei dat het gaat om kortingen van 1 tot 7 procent. De maatregel wordt dit voorjaar aangekondigd en zou op 1 april 2013 ingaan. Zo’n 40 procent van de mensen die bij een fonds zijn aangesloten krijgen er mee te maken. “Het is een weinig vreugdevolle mededeling”, zei Knot.

Bekijk de volledige uitzending van Nieuwsuur met Klaas Knot:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Economieredacteur Marike Stellinga schreef eind december in NRC Handelsblad al dat de tijd begint te dringen voor de pensioenfondsen.

Pensioenfondsen die op 31 december een dekkingsgraad hebben van minder dan 105 procent, moeten hoogstwaarschijnlijk volgend voorjaar aankondigen in 2013 te korten op de pensioenen. Dat komt omdat ze dan langer dan drie jaar in de problemen zitten.

Eind 2008 hadden 340 pensioenfondsen ook al lage dekkingsgraden. Toen kregen die pensioenfondsen extra tijd (5 jaar in plaats van 3) om weer gezond te worden. Die tijd raakt op, en gezond zijn de meeste nog steeds niet. Daarom moeten tientallen en misschien honderden fondsen dit voorjaar aankondigen in 2013 te korten op pensioenuitkeringen. Mochten de financiële markten in 2012 opbloeien, dan kunnen ze afzien van de korting. Blijft de situatie echter zoals nu, dan verwacht adviesbureau Mercer kortingen op pensioenen van zo’n 6 procent gemiddeld.

Knot sprak tijdens het interview in Nieuwsuur ook over de huizenmarkt en de euro. Zo zei hij dat de regeringsleiders zo snel mogelijk een besluit moeten nemen over de verhoging van het tijdelijke noodfonds voor de euro.

    • David Haakman