Je bejaard voelen op je twintigste - een speciaal pak maakt het mogelijk

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om oud te zijn: stram en niet meer goed ter been? De Amerikaanse MIT-universiteit heeft een pak ontworpen waarin jonge mensen zich voor even fysiek bejaard kunnen voelen.

Het pak met de naam Agnes (Age Gain Now Empathy System) bestaat uit een soort overall met daaraan allerlei elastieken. Bijvoorbeeld tussen de mouwen en de heup. Dat maakt het reiken naar hoge schappen in de supermarkt moeilijker. Ook trekt een elastiek de helm op je hoofd wat naar voren, waardoor je automatisch de neiging hebt krom te gaan lopen.

Een bril vermindert je zicht. Ook is bukken is lastig gemaakt. Alles gaat zwaarder. Je evenwicht is lastiger te bepalen. Een band om de nek maakt dat je motoriek minder soepel aanvoelt. Het pak geeft de drager het gevoel dat hij een persoon is van 75 jaar die tijdens zijn leven niet al te veel heeft gedaan om zijn conditie op peil te houden.

Een groep studenten werd onlangs door een groep onderzoekers in de pakken een supermarkt ingestuurd: shoppen maar! Langzaam ging het, net als oversteken, de bus uit stappen en bukken om het bord met metrolijnen goed te kunnen bestuderen.

Filmpje van winkelende MIT-studenten in de ‘ouderdomspakken’:

Natuurlijk is het pak niet bedoeld om simpelweg studenten wat lol te laten maken. Het is bedoeld om ontwerpers, architecten en ingenieurs meer inzicht te geven in hoe zij moeten bouwen en inrichten in tijden van vergrijzing. Want de vergrijzing gaat hard en zorgt voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen en problemen.

Een filmpje met wat statistieken over vergrijzing op een rij:

Wie ouderdom aan den lijve heeft ondervonden, denken de ontwerpers van het pak, zal er meer begrip voor kunnen opbrengen en er dus ook meer rekening mee houden.

Het idee ontsproot aan de ervaringen van Rozanne Puleo, als klinische bewegingsfysioloog in een ziekenhuis in Boston, met het zogenaamde 'obesitaspak' en het 'zwangerschapspak'. Die zijn bedoeld om de dragers ervan een beeld te geven hoe het is om veel overgewicht te hebben of zwanger te zijn.

Onze wetenschapsredacteur Sander Voormolen schrijft:

"Het bejaardenpak Agnes beperkt de bewegingsvrijheid van vrijwel alle gewrichten in het lichaam. Sommige bewegingen zijn daardoor onmogelijk geworden terwijl andere bewegingen veel meer inspanning vergen. De enige ouderdomskwaal die niet gesimuleerd wordt, vinden de onderzoekers, is geheugenachteruitgang."

Een dagje in het pak werd door de MIT-studenten omschreven als zeer vermoeiend en heel frustrerend. Eindelijk kregen zij een goed inzicht in hoe lastig het leven van iemand op leeftijd kan zijn. En dat is belangrijk.

Want eenmaal op leeftijd zijn de meesten van ons met pensioen. Tegen die tijd zijn we voor nieuwe ontwerpen, die maken dat we in de toekomst gemakkelijker bij de hoogste schappen in de supermarkt kunnen, afhankelijk van het inlevingsvermogen van jongere generaties.

Maar het kan ook andersom: een pak dat ouderen een stuk jonger laat voelen:

    • Niels Posthumus